dissabte, 8 de març del 2014

Costums i festes del mes de març, segons Vicente Boix (1849)

I arribat el mes de marçel cronista Vicente Boix només que fa referència, en el "Manual del viagero", de la festa de les falles de Sant Josep, encara una festa de vespra, convidant a assistir, la nit del 18 de març,  a les fogueres o falles, malgrat l'oratge que puguera fer: "Se levantan los vientos; cúbrense de polvo nuestras calles; pero no os arredre el tiempo inconstante y la víspera de S. José por la noche acudid á las hogueras (falles)".

A més, Vicente Boix aporta una teoria molt curiosa sobre l'origen de les falles, més enllà del gremi de fusters, relacionada amb els moriscs: "Por burla á los moriscos los antiguos valencianos han transmitido de generación en generación la costumbre de encender esta noche grandes hogueras, donde antes arrojaban estraños monigotes, pero que ahora plantan encima de ella". Segurament, està fent referència a la cremà de "mahomes" o "peleles".

Aquesta teoria de l'origen de les falles està recreada pel mateix Vicente Boix en la seua novela "Omm-al-Kiram ó la espulsion de los moriscos", editada en València, l'any 1867. 

En el capítol "Las hogueras del Señor San José",  podem llegir: "En la época que describimos (y de ésta data al parecer el orígen de las hogueras de Valencia), se reducia á hacinar combustible al rededor  de un palo, encima del cual se colocaba un maniquí: y todo esto no era mas que la copia grosera de un auto de fe, en el que se quemaba un figura ridículamente vestida, que representaba á Mahoma".

Tornant a la Guia de València, podem reviure, quasi visualment i en un "in crescendo", l'ambient de gatzara i guirigall al voltant de les falles, abans de cremar-les: "Y una hora antes de prender fuego por medio de cohetes voladores, de luces de colores, música militar y música del pais; y citas, y amores, y encuentros,  y algazara, y gente que mira, y gente que grita, y gente,  que se burla de otra gente..."

Falla de la vespra de Sant Josep (1858)

I al remat, apareix el foc, el fum i la xicalla: "...y muebles viejos, y esteras húmedas, y ropas mugrientas ardiendo en otras calles, al rededor de las cuales y entre el humo denso de aquel monton asqueroso chiquillos saltando, y mozalvetes azuzando á los chiquillos: y en todas partes os hallareis bien".

Aquestes escenes també estan recreades, per part de Vicente Boix, en la novela sobre els moriscs: "Era, pues, una diversión completamente popular; pero como en Valencia la alegría pública es contagiosa, no faltaban, ni faltan, yo tal vez el primero, personas que piensan y sienten, que toman parte, siquiera sea sin gritar, en todas esas diversiones, que los valencianos buscan é inventan con asombrosa facilidad".

La crònica sobre els costums i festes del mes de març, en este cas només, segons el cronista, al voltant de les falles de la vespra de Sant Josep, és coetànea de la primera notícia en premsa sobre les falles, aquella que va quedar reflectida pel diari "El Cid", en la seua edició del 19 de març de 1849: "un desbordamiento, un furor de falles".