dijous, 9 d’octubre del 2014

VI Centenari de la conquesta de València en 1838 (I)

L'any 1838, en plena primera guerra carlista, la ciutat de València va commemorar el VI Centenari de la conquesta de València, al voltant de la data del 9 d'octubre, per cert una forma de celebració molt arrelada en les nostres terres des de segles anteriors, acostumada a les festes seculars o centenàries, a partir d'efemèrides de la nostra història, de tipus religiós o civil.

Jaume I (gravat s. XVIII-XIX)

En l'estudi que sobre la celebració del Nou d'octubre va fer l'investigador Rafael Narbona, publicat a la Revista d'Història Medieval (1994), baix el títol "El Nueve de Octubre. Reseña histórica de una fiesta valenciana (ss. XIV-XX)", hi trobem un análisi prou interessant sobre el VI Centenari de 1838, en el que podem descobrir les claus dels actes commemoratius, molt determinat per un temps convulsos i de transformacions, des de l'Antic Régim foral cap a un nou Règim que es vol instaurar, de progrés i laïcitat, reflecte de l'esperit constitucional.

D'aquella celebració commemorativa, hem pogut recuperar notícies de la premsa de l'època, sobre tot i quasi exclusivament del diari madrileny "El Eco del Comercio", en diverses edicions, sempre envoltades de les cròniques i ressenyes sobre els esdeveniments de la guerra carlista a tot arreu.

Quasi dos mesos abans, en l'edició del 18 d'agost del diari liberal, ja podem saber que l'ajuntament contitucional estava preparant una sessió per valorar les despeses que podien ocasionar la celebració de les festes centenàries: "El ayuntamiento contitucional ha dispuesto tratar en sesión pública, que celebrará el miércoles 15 del corriente á las nueve horas de su mañana, sobre el gasto que pueda ocasionar la fiesta del sexto siglo de la conquista  de esta capital por el rey don Jaime primero de aragon, y medios para realizarla."

El Eco del Comercio (18/08/1838)

En l'edició del 29 de setembre, dia de Sant Miquel, podem conéixer amb cert detall el programa de celebracions, que es faria entre el 8 i l'11 d'octubre. Per al primer dia es destaca l'eixida pels carrers de la ciutat de l'espasa del rei Jaume I: "...sacando en triunfo en el dia 1º por la mañana la invicta Espada de dicho señor rey, que posee esta ciudad, cuya entrada se figurará por la puerta llamada del Cid á la calle del Almirante, del Almodin, de la Harina, plaza del Palacio arzobispal, calles del Palau, Trinquete de Caballeros, plaza de la Congregación, calles del Mar, de S. Vicente, de S. Francisco, Mercado, Bolsería, Trosalt y Caballeros á las casas capitulares, á cuyo solemne acto concurrirán los cuerpos de la milicia nacional de esta ciudad".

El Eco del Comercio (29/09/1838)

Els cossos de la Milícia Nacional cobren un gran protagonisme en les celebracions, tal i com assenyala Rafael Narbona en el seu estudi referenciat: "La singular importancia que la Milicia Nacional como fuerza armada iba a adquirir en la celebración también caracterizaría el centenario. Como cuerpo cívico-militar había surgido durante la guerra del francés para garantizar el orden constitucional liberal..."

Continuarem rememorant aquelles celebracions del VI Centenari de l'entrada del rei Jaume I a València, a partir de les cròniques del diari liberal "El Eco del Comercio", en les seues edicions del mes d'octubre.

Fonts documentals:
Biblioteca Digital Hispànica (Hemeroteca Digital)
Bivaldi - Biblioteca Valenciana Digital
Dialnet
Viquipèdia