diumenge, 26 d’octubre del 2014

VI Centenari de la conquesta de València en 1838 (III)

Dels actes festius i de l'ambient de gaubança al voltant de VI Centenari de la conquesta de València, encara podem trobar alguna crònica més en el diari "El Eco del Comercio", entremig d'altres notícies sobre la guerra carlina.

Així doncs, en l'edició del 13 de octubre, es mostra una molt breu ressenya de les festes centenàries, datada en el 9 d'octubre: "Siguen en esta las gentes entretenidas con las fiestas y regocijos públicos que empezaron ayer y durarán hasta el día 11 inclusive".

El Eco del Comercio (13/10/2014)

I continua la crònica, com si fora una proclama, establint un paral.lelisme entre la lliberació per part del rei Jaume de mans estrangeres amb l'enderrocament de l'absolutisme: "Seis siglos hace que los valencianos libres del yugo estranjero en tiempo de don Jaime I de Aragon pasaron á ser independientes: este es un suceso de consideracion y que deberá estrecharlos mas y mas á fin de que, unidos caminen hoy á la destrucción del absolutismo, tan opresor enemigo como el estranjero".

Jaume I (Gravat s. XIX)

En una altra notícia, s'informa de l'arribada a València de gent de la part de Segorb: "Esta tarde han entrado muchas gentes de la parte de Segorbe, que pasarán mañana hacia Valencia, para asistir á las fiestas en celebración del sesto siglo de su conquista por el rey don Jaime I de Aragon".

I molta gent arribaria a la ciutat de València, perquè en l'edició del 21 d'octubre, un cop finalitzades les festes centanàries, es resalta aquesta circumstància: "Ayer concluyeron las fiestas seculares (...): puede decirse sin exageracion que la poblacion se triplicó; las calles de esta populosa ciudad apenas han podido contener el inmenso gentío que por ellas circulaba..."

El Eco del Comercio (21/10/1838)

I s'assenyalen algunes iniciatives empreses per part de l'Ajuntament amb motiu del VI Centenari, més enllà d'altres com el suministre per a l'exèrcit: "...mientras el ayuntamiento estaba preparando raciones para el sosten del ejército, esta misma corporacion creaba escuelas públicas en celebracion del fausto suceso que hace honor á las almas españolas, y trasladaba la preciosa estátua de Sto. Tomás de Villanueva para que se conserve mejor esta obra del escultor Esteve".

A més, també es fa ressenya d'altres iniciatives per part d'institucions com el "Liceo Valenciano"de nova creació, i la "Real Sociedad Económica de Amigos del País", respectivament: la primera, amb una exposició artística i, l'altra, amb una exposició de productes agrícoles i florals.

Per cert, sobre l'exposició pública del "Liceo Valenciano" es va editar, el mateix any del centenari, una publicació, per part de la imprenta Cabrerizo, baix el títol: "Liceo Valenciano: Colección de producciones artísticas y litararias".

Liceo Valenciano (1838)

En la publicació, podem descobrir, entre poemes i assaigs, l'estructura organitzativa de la institució i els seus components, amb seccions com la de literatura o la de belles arts.

Fonts documentals:
Biblioteca Digital Hispànica (Hemeroteca Digital)
Bivaldi - Biblioteca Valenciana Digital
Internet Archive