dimecres, 29 de maig del 2013

Tres gravats sobre la festa del Corpus en dos revistes estrangeres de 1880

De la festa del Corpus Christi de València, al llarg del segle XIX, hi podem trobar un ventall d'imatges i gravats, en publicaciones i revistes il·lustrades. Anem a rescatar uns gravats publicats en dues revistes estrangeres, poc difosos i, per tant, no molt coneguts.

L'any 1880, la revista britànica "The Graphic" i la revista francesa "L'Univers Il.lustré", respectivament, varen publicar tres gravats sobre la festa del Corpus de la ciutat de València. Sembla, que el ressó de la fastuositat de la "festa grossa" arribava a tota Europa. 

La revista "The Graphic", va ser la primera en publicar les il·lustracions del Corpus de València, en la seua edició del 31 de juliol de 1880, baix el títol: "The Festival of the Corpus Christi at Valencia".

Com podem comprovar, en el primer gravat han quedat plasmats els Gegants baix el sostre de la Casa de les Roques, en una imatege molt evocadora, on podem veure l'estructura interior de les figures i, també, comparar l'alçada del Gegants amb un home que apareix en la il·lustració.


En el segon gravat, podem veure la representació de la roca de la Trinitat, descrita com un grup al·legòric utilitzat en la processó, amb la data de la seua construcció en 1674, segons s'assenyala. 


I en el tercer gravat, ens podem delectar amb una imatge fantàstica i apoteòsica de la plaça de la Seu, en aquella època plaça de la Constitució, amb l'eixida de la gran processó, baix els tendals tots estesos sobre les columnes de sosteniment i una part simbòlica del seguici processional: figures al·legòriques de l'Antic i Nou testament, imatges titulars en andes de les que encara ens treien i tot el poble espectant.


Poc després, la revista "L'Univers Il.lustré" va publicar els gravats del Corpus en la seua edició del 14 d'agost de 1880, exactament en la pàgina 516, en este cas baix el títol "Céremonie du Corpus Christi, à Valence".

L'Univers Il.lustré (14/08/1880)

En la mateixa revista francesa, també podem llegir una breu crònica sobre la festa del Corpus de València, en la pàgina 518, signada per R. Bryon, de la qual manifesta "elle est observé, à Valence, avec la plus imposante solemnité".

L'Univers Il.lustré  (14/08/1880)

Seguidament, el cronista, segurament inspirat en els gravats, parla dels tendals que cobreixen tota la plaça, sobre l'eixida de les Roques, descrites per la seua forma de vaixell i ja passa a narrar sobre la gran processó, amb els personatges, al·legories, misteris, danses, gegants i nanos, a més de tot el seguici processional, amb la custòdia, les autoritats religioses i civils i la música que tanca la marxa processional.