diumenge, 15 de juny del 2014

La festa a la Mare de Déu dels Desemparats de 1887 (i IV)

Dies després de la celebració de la Mare de Déu dels Desemparats, les floristes de València van enviar als Marquesos de Campo, a la seua residència de Madrid, un gran i artístic ram de flors com agraïment per la seua contribució en la il.luminació i ornamentació de la plaça de la Seo, en aquells anys plaça de la Constitució.

Verge dels Desemparats, s. XIX


Tot això, ho podem llegir al diari madrileny "La Época", en la seua edició del 16 de maig, reflectit en una breu ressenya: "Por el correo de Valencia del sábado recibieron los Sres. Marqueses de Campo un colosal y artístico ramo de flores que las floristas valencianas les regalan, acompañado de expresiva carta, en agradecimiento por haber sostenido la preciosa iluminación de la plaza de la Constitución los días en que aquéllas celebraban la fiesta á la virgen de los Desamparados".

La Época (16/05/1887)

A més, la ressenya es completa informant que el ram de flors va acabar al convent de religioses de Sant Pasqual, per ordre de  la Marquesa de Campo, gran devota del sant.


D'altra, en el diari "La Unión", en la seua edició del 14 de maig, es deixa constància de la celebració que els jardiners i floristes de València varen fer en honor de la Verge dels Desemparats: "Los jardineros y floristas de Valencia han celebrado una solemnísima función á Nuestra Señora de los Desamparados. El camarín de la Virgen hallábase en un delicioso y fantástico jardín, y tanto al exponer como al reservar á Jesús Sancramentado, una lluvia de flores, arrojadas desde las tribunas, cubrió por completo el sagrado recinto".

La Unión (14/05/1887)

Esta última imatge de la pluja de flors, pot ser la "metàfora" del trànsit de la festa de la Mare de Déu dels Desemparats a la "Festa Grossa" del Corpus Christi, actuant també de pont entre amdues celebracions el típic mercat de l'Escuraeta.

Actualment, encara les floristes de València li reten homenatge a la Verge dels Desemparats, dijous següent a la festivitat, celebració coneguda com la "festa de les floristes".