Si les celebracions de la Setmana Santa varen estar passades per aigua, durant els dies de Pasqua va millorar l'oratge i la gent va poder gaudir dels berenars de la "mona", segons podem llegir en les cròniques del diari valencià de referència "El Constitucional", en les seues edicions dels dies 11 i 12 d'abril, respectivament.
Previament, en l'edició del dia 9 d'abril, podem fer-nos una idea del punt d'inflexió que suposava el toc de Glòria, inaguració de la Pasqua: "El toque de Gloria ha devuelto á la ciudad su habitual movimiento".
El Constitucional (09/04/1882) |
I es fa ressenya dels oficis religiosos a la Seu, als Sants Joans i a la Capella de la Mare de Déu, on es fa la "descoberta" de la imatge de la Verge dels Desemparats als sons de la marxa reial.
També es fa ressó d'un fet prou curiós: "Los chiquillos que habian acudido á la plaza en busca de aleluyas, quedaron chasqueados". Sembla, per tant, que a la ciutat València hauria tradició de la pluja de les al.leluies, com en altres municipis valencians.
Al.leluies (s. XIX) |
La crònica de l'11 d'abril, s'obri amb la següent ressenya: "La gente aficionada á comerse la mona está de enhorabuena. A las continuas lluvias de estos dias pasados ha sucedido un tiempo hermoso que ha favorecido las romerías á los puntos más pintorescos de nuestra huerta".
El Constitucional (11/04/1882) |
Els llocs on acudia la gent eren els pobles al voltant de la ciutat i també els poblats marítims: "Los pueblos inmediatos á Valencia y particularmente las poblaciones marítimas se han visto muy concurridas, reinando en todas partes la animación y alegría propias de estos días".
Però, sobre tot, el lloc de major afluència i amb més gatzara era el llit del Túria: "El cauce del río, centro todos los años de la gente más bulliciosa, ha estado muy animado, especialmente ayer tarde, en que la afluencia era estraordinaria".
Vista de València (s. XIX) |
A poqueta nit, la gent tornava, tota contenta i cantant, composant una estampa costumista: "Por la noche todas las vias que conducen a esta capital presentaban un aspecto agradable, pues la gente regresaba en tropel entonando cantares y demostrando en sus rostros alegría y contento".
I la crònica finalitza fent compte, de forma satisfactòria, de que no s'havien produït incidents lamentables: "A pesar de los escesos que suelen cometerse estos dias, ni un solo dato tenemos que registrar de esos que avergüenzan. Las fiestas de Páscua van transcurriendo en medio del mayor orden".
De l'edició del 12 abril, la crònica sobre les celebracions de la Pasqua es més breu: "Continuando añejas tradiciones, los valencianos salieron anteayer a celebrar la Páscua, invadiendo como el dia anterior los campos inmediatos a la capital.
El Constitucional (12/04/1882) |
I continua de forma il·lustrativa, de la següent manera: "Los moneros se divirtieron de lo lindo, bebiendo del barato ó del caro, segun las clases".
La crònica finalitza donant notícia d'una baralla amb un ferit: "Que sepamos solo ocurrió una desgracia en la calle del Muro de Santa Ana, en la que riñeron cuatro sugetos, ingresando uno en la Casa de Socorro con dos heridas de arma blanca". Ja no es pot dir que no hi haguera cap incident.
Fonts documentals: