diumenge, 3 de maig del 2015

Els Altars de Sant Vicent Ferrer de 1882 (I)

Quan encara ressonaven les cròniques de la Setmana Santa i de la Pasqua, s'anuncien al diari valencià "El Constitucional" els programes d'actes del diversos Altars de Sant Vicent Ferrer que es varen alçar aquell any de 1882.

En l'edició del dissabte 15 d'abril, podem assabentar-nos dels actes programats, d'una banda, per part de l'Altar de la plaça de la Seu i, d'altra, per part de l'Altar del carrer del Mar.

El Constitucional (15/04/1882)

A l'Altar de la plaça de la Seu, el programa de celebracions s'iniciava el dia anterior, continuant a l'endemà, amb el repartiment als socis i devots benefactors dels bescuits i les estampes del sant, amb l'acompanyament de banda de música.

El diumenge 16, tenen lloc els actes religiosos: A les deu del matí, a l'església parroquial de Santa Caterina, la solemne missa cantada a tota orquestra i, a continuació, la processó, detallant-se el recorregut per carrers i places del centre de la ciutat.

Estampa (s. XIX)

El mateix dia es fa la primera representació del miracle, que aquell any va suposar tot una estrena: "Acto seguido se representará el nuevo milagro "Vengansa y castich", escrito expresamente para este altar por un poeta valenciano". L'autor del miracle va ser Joaquim Badia i Adell

Cal destacar també, les serenates o concerts nocturns a càrrec de la banda de música del batalló de Veterans, previstes per als dies 16 i 17, amb el repertori de les composicions musicals que anaven a ser interpretades, barrejan-se la polca i "redowa" amb el pas-doble, marxes o valsos, entre altres gèneres musicals, de segur que amb un ambient molt animat.

Dels actes programats per l'Altar del carrer del Mar, també el diumenge 16 d'abril es reserva per a les celebracions religioses, amb la missa a tota orquestra i la processó, que eixiria de la Casa Natalacia, continuant el seu recorregut pels carrers de la demarcació.

A més, podem conéixer el repertori de peces musicals que anava a interpretar, en este cas, la banda de música de la Casa de la Beneficència, entre altres: polques, masurques, valsos, pas-dobles i motius de sarsueles.


Masurca "Celestial" (del repertori interpretat)

Sobre la representació del miracle no es diu res, però si que es posa en relleu l'estrena d'un nou guió de la clavaria i també de la presentació de l'anda, elegantment restaurada, a expenses d'un dels clavaris.