dissabte, 9 de maig del 2015

Els Altars de Sant Vicent Ferrer de 1882 (II)

Un altre Altar de Sant Vicent Ferrer del que podem conéixer el programa d'actes és el del Tros-Alt, publicat en l'edició del 16 d'abril del diari valencià "El Constitucional".

El Constitucional (16/04/1882)

De la relació d'actes, molt curiós és el passacarrer, ja que es feia a les quatre de la matinada, durant el dos dies de celebració, el 16 i 17 d'abril, respectivament: "A las cuatro de la madrugada, la música del país recorrerá la carrera de la procesión".

També es pot destacar que el sermó al Sant anava a fer-se en valencià per part d'un beneficiat de la parròquia dels Sants Joans: "...pronunciando el panegírico del Santo en dialecto valenciano D. José Rivera y Sanchis, beneficiado de la real parroquia de los Santos Juanes".

Estampa (s. XIX)

La processó feia el seu recorregut pels carrers de la demarcació, iniciant-se al carrer de Sant Miquel, on es situava l'església parroquial de Sant Miquel Arcàngel i Sant Donís màrtir, finalitzant al carrer del Tros-Alt on estava l'Altar.

A la pujada del Sant al seu Altar, estava programada la solta de coloms i pardals, acompanyades de decimetes alusives al Sant  i rams.

Del miracle representat, el diari no dóna referència del que s'anava a representar, però en una altra columna sí que es pot saber de les peces musicals que s'anaven a interpretar, en els dos concerts programats, un dia i l'altre, per part de la banda militar del regiment d'Espanya, on també es combinaven, entre altres ritmes musicals, masurques, polques, marxes, pas-dobles i valsos.

Marxa (del repertori interpretat)


D'altra, sobre els actes centrals de la festa a Sant Vicent Ferrer, les edicions respectives del 19 d'abril dels diaris "El Constitucional" i "La Unión", aporten la seua ressenya, destacant l'afluència de gent a les representacions dels miracles i a la processó general.

En aquells temps, la cerimònia del bateig a la parròquia de Sant Esteve es feia durant la festa de Sant Vicent Ferrer, segons podem consultar al diari "El Constitucional". 

El Constitucional (19/04/1882)

Per la seua part, la crònica del diari "La Unió" finalitza fen-se ressó d'alguns dels actes de l'Altar de la plaça del Mercat, entre altres la baixada del Sant, amb la disparada d'una gran traca correguda des del carrer de la Bosseria fins al carrer de Sant Ferran. I com a final de la festa, una gran castell de focs artificials, tota una ostentació de pirotècnia.

La Unión (19/04/1882)

Aprofitant la festivitat de Sant Vicent Ferrer, els lladres feien de les seues, tal i com es pot llegir al mateix diari "El Constitucional" del 19 d'abril. A un dona li varen furtar el seu mocador al carrer del Mar mentre presenciava la pujada del sant. I uns lladres entraren a una casa al carrer de la Baixada de Sant Miquel al pas de la processó de l'Altar del Tros-Alt.

Fonts documentals: