divendres, 25 de setembre del 2015

La festa de l'Assumpció de 1883 i la Consueta de Teodosio Herrera

La crònica sobre el ritual de la celebració a la ciutat de València de la festa de l'Assumpció o de Nostra Senyora de la Seu en l'any 1883 queda ben reflectida al diari valencià "El Constitucional", precisament en l'edició del 15 d'agost, dia de la festa.

El Constitucional (15/08/1883)

Com tota solemnitat religiosa s'anuncia amb el vol general de campanes des del Micalet: "Con motivo de celebrar hoy la iglesia, la fiesta de Nuestra Señora la Virgen de Agosto, al amanecer habrá vuelo general de campanas".

Segurament, aquest vol de campanes seguiria el protocol contingut en l'addenda de la Consueta escrita entre 1699 i 1705 per part de Teodosio Herrera Bonilla, mestre de cerimònies de la Catedral de València, que conté tot el cerimonial que calia seguir durant la celebració de la festa de l'Assumpció, titular de la Seu de València.

Un texte que s'ha rescatat, actualment, mitjançant la publicació d'un opuscle amb motiu de la celebració de la festa de l'Assumpció de 2015, on l'eminent historiador Miquel Àngel Català Gorgues ha fet la transcripció, introducció i notes.

Consueta de l'Assumpció

Una sensació captivadora causaria en aquella època el trasllat, durant la matinada, de la imatge de Nostra Senyora de la Seu des de la capella del Miracle, on està depositada, fins a la Catedral: "A la tres y media de la mañana, la real y antiquísima cofradía de Nuestra Señora de la Seo, fundada por el invicto rey D. Jaime el Conquistador, trasladará procesionalmente desde la capilla del Milagro hasta la iglesia Metropolitana, la veneranda imágen de Nuestra Señora de la Asunción".

Nostra Senyora de la Seo (s. XIX)

La crònica també informa sobre les celebracions eucarístiques i altres actes cerimonials, com el cant de la nona, a la mateixa Seu i a la resta de parròquies i temples de la ciutat. Es destaca, per la seua solemnitat, el ritual del cant de la nona al Col.legi del Patriarca: En el colegio del Corpus Christi, tendrá lugar dicho solemne acto á las diez y media de la mañana, actuando la capilla de música; durante la función, dos sacerdotes con grandes azafatas de plata alfombrarán el pavimento del presbiterio de oloroso jazmín".

Finalment, es fa menció de la processó general: "Por la tarde, á las seis, tendrá lugar la procesión general por la carrera de costumbre, para devolver la milagrosa imágen á su respectiva capilla..."

I com tota gran festa de la ciutat de València, aquesta la més antiga, tindria la seua vuitava en les parròquies: "Las demás parroquias celebrarán su función anual durante la octava".

Una festa i celebració prou desconeguda, encara, en l'època actual a València, però que des de fa uns anys s'ha reviscolat prou. Com diu Miquel Àngel Català Gorgues en la introducció de l'opuscle de la Consueta: "...la solemnidad de la Asunción de la Virgen, celebrada con renovado esplendor y dotada de procesión de ida y vuelta a la capilla del Milagro tras permanecer la venerada imagen de Nuestra Señora de la Seo en la catedral..."

Fonts d'informació: