El 9 d'octubre es commemora, amb caràcter festiu, l'efemèride històrica de l'entrada del Rei Jaume I a la ciutat de València, d'aquell any de 1238, un fet que forma part de l'anomenada Conquesta de València, glossada i cantada en relats i romanços al llarg del segle XIX, alguns dels quals anem a rescatar.
Conegut i ja ressenyat és el relat redactat, l'any 1838, per l'escriptor i historiador Luis Lamarca, baix el títol "Notícia històrica de la Conquista de València por el Rei D. Jaime I de Aragón", amb motiu de la celebració del VI Centenari de la Conquesta de València.
Anys després, en la prestigiosa revista il.lustrada "Museo de las Familias", en concret en la seua edició de l'1 de gener de 1847, apareix un relat baix el títol "La Conquista de Valencia por el Rey Don Jaime", en la secció "Estudios históricos", signat per Julián Sáiz Milanés, acompanyat d'un gravat de la ciutat, prés des de Sant Pius V, vora el llit del Túria.
Museo de las Familias (1847) |
Un relat prou pintoresc, no merament descriptiu, ja que també s'intercalen alguns que altres diàlegs entre la narració dels fets i esdeveniments, que li donen un aire més viu, malgrat no ser massa rigurós, tal vegada no siga eixa la intenció del que el suscriu.
Quan la narració es deté durant l'assetjament de la ciutat, amb un intercanvi de focs i encesa de lluminàries, el relator aprofita per justificar el costum de la Mocadorà: "De este viene la costumbre, que aun se conserva en Valencia, de hacer fiesta la noche de San Dionisio: se adornan la confiterias con una especie de lazos y cohetes de dulce á que llaman vulgarmente piuletes y tronadors, como viva representación de los fuegos de aquel sitio; y es costumbre en tal noche que los novios regalan á sus novias, á cuyo regalo llaman fer el mocador".
Vista de València (Museo de las Familias, 1847) |
El final del relat rememora, de forma al.legòrica, l'entrada a Valencia del rei En Jaume: "En esta solemne entrada fué cuando comenzó á usar por primera vez en la cimera de su casco el murciélago como señal de la vigilancia que habia necesitado tener y de la prudencia y maña, tanto para contener a los suyos, como para vencer a los contrarios".
I culmina amb la descripció de l'escut de la ciutat de València: "Hoy mismo las barras de Aragón y el murciélago encima, con dos L.L. á los lados, son las armas de Valencia que entonces se adoptaron, y que han sido respetadas por mas de seiscientos años".
Escut de la ciutat de València (s. XVIII) |
En definitiva, un relat prou romàntic sobre la Conquesta de València, on l'egrègia figura del Rei En Jaume també queda molt resaltada en les seues virtuts, ja des del principi de la narració: "Presentan los historiadores á don Jaime I de Aragon como un rey de hermosa figura, de alma muy grande, así en la fortuna como en la desgracia, integro, amante de la justicia, afable en el trato con sus súbditos, muy duro en las fatigas de la guerra, y dotado en fin, de un valor admirable".
Fonts documentals: