divendres, 13 de novembre del 2015

Evocacions vuitcentistes sobre la Conquesta de València (III)

I arribem a l'any 1876, on anem a trobar dos ressenyes sobre la Conquesta de València, una escrita com una composició poètica i l'altra una breu crònica d'aquella odissea històrica.

La composició poètica sobre la Conquesta de València forma part d'un extens romanç, que va ser fruit de la inspiració de l'escriptor i poeta Miquel Amat i Maestresota el títol "Don Jaime el Conquistador". Aquesta obra poètica va estar presentada al Certamen Literari d'Alacant, celebrat el 8 de maig d'aquell any, obtenint un dels premis principals, el de la ploma d'argent i or.

El romanç va estar publicat, per lliuraments successius, en el diari alacantí "El Constitucional", des de l'edició del 9 de juny fins al 21 de juny. La part que correspon a la conquesta de la ciutat de València apareix a partir de l'edició del 15 de juny i finalitza el 18 de juny.

El Constitucional (15/06/1876)

El propi autor va fer una edició, corregida i augmentada, en format llibre, també sota el títol "Don Jaime el Conquistador, romance histórico", publicada el mateix any en l'impremta Carratalà i Gadea d'Alacant, amb un pròleg per part del cronista d'Alacant Joan Vila i Blanco.

Romanç històric (1876)

Les últimes estrofes del romanç dibuixen un decorat quasi apoteòsic, amb el penó de la conquesta i un rei que no es mostra gens arrogant: "Ya el rojo pendon listado / ¡De Aragon gloriosa insignia! / Flota sobre el pardo muro / De Valencia la morisca. / Y apenas en él los ojos / Del rey don Jaime se fijan... / Vuelto al oriente, y cayendo / Conmovido de rodillas, / Con la humildad más profunda / Besa la tierra que pisa, / Y gracias tributa al cielo / Que tan gran triunfo le envia!"

El Penó i la Senyera (s. XIX)

L'altre relat sobre la conquesta de València va aparèixer en la revista valenciana "La Ilustración Popular Económica", de signe catòlic i adscrita al carlisme, en concret en l'edició de l'1 d'octubre, vespres de la commemoració del 9 d'octubre.

La Ilustración Popular Económica (01/10/1876)

Un relat compendiós, signat pel prevere Miguel Esteban Ruíz, que volia enaltir la conquesta en presentar com una croada, on la providència divina actuava en favor del rei durant el setge a la ciutat de València: "Aquí resplandece de espacial manera la providencia de Dios en favor del rey D. Jaime y el ejército de la cruz".

Altres cròniques i relats podriem rescatar de l'oblit, així com actes commemoratius i cavalcades d'exaltació de la Conquesta de València i de la figura egrègia del rei en Jaume. Però, la roda de l'any continua.

Fonts documentals: