dissabte, 11 de maig del 2013

Preparatius del segon centenari de la Mare de Déu en 1867 (II)

Continuant amb les notícies i ressenyes al voltant dels preparatius del segon centenari de la Mare de Déu dels Desemparats, hi trobem als diaris de fora de València més informació, siga de tipus organitzatiu o d'iniciatives caritatives, algunes d'elles recollides dels diaris valencians, segons assenyalen com a font d'informació.

En el diari "La Esperanza" del 2 de febrer i en el "Diario Oficial de Avisos de Madrid" del 3 de febrer, hi podem llegir sobre l'acord de construir grans cadafals, a la via principal dels actes festius, per als forasters que no puguen ocupar els balcons.

La Esperanza (2-2-1867)

Diario Oficial de Avisos (3-2-1867)

També en el diari "Diario Oficial de Avisos de Madrid", però en la seua edició del 6 de febrer, s'anuncia sobre la possibilitat de que, durant la gran festa a la Verge dels Desemparats, les imatges a les que se'ls tributa més devoció en la província, puguem eixir processionalment.

Diario Oficial de Avisos (6-2-1867)

En "La Correspondència de España", del 13 de març, es donen dos notícies sobre el centenari. La primera, sobre la creació d'una comissió auxiliar del centenari a Madrid. L'altra notícia, sobre l'obra caritativa empresa per la Maestrança de Caballeria de València de dotar, per sorteig i amb 2000 reals, a set joves òrfenes de la ciutat, de 18 a 21 anys.

La Correspondencia de España (13-03-1867)

De totes les informacions, la més curiosa puga estar en la primera plana del tabloide humorístic "Gil Blas", del 18 d'abril, on descubrim una carta al director, molt singular i exagerada, signada per un tal Vicente Gallardet, que com si fora una crida, invita a participar del centenari d'una forma exultant i fa compte dels preparatius davant d'aquesta commemoració. Per fer-se una idea, de l'extens texte, podem extraure el següent: "De noche habrá iluminaciones nunca vistas y se gastará más pólvora que en Sebastopol".

Gil Blas (18-4-1867)

En el diari "La Época", del 22 d'abril, s'avança el programa definitiu "de las funciones del Centenar de Valencia", ressenyant dia per dia els actes principals, a més de que les companyies ferroviaries de les linies de Barcelona, Alacant, Murcia, Cartagena, Zaragoza i Andalucia s'havien posat d'acord per fer una rebaixa del 40% en el preus dels billets. Tot un detall, molt lloable.

La Época (22/04/2013)

Vespres de la celebració, el diari "Lloyd Español", del 4 de maig, informa també en primera plana del programa rebut sobre les funcions que van a celebrar-se a València per festejar el "Centenar de la Virgen de los Desamparados", des de l'11 fins al 19 de maig, amb gran varietat d'actes i celebracions: funcions religioses, la gran processó, les funcions teatrals, els concerts, els focs d'artifici, l'enllumenament de carrers i monuments, corregudes de bous, cucanyes. A més, haurà exposició regional i certamen poètic.

Lloyd Español (4-5-1867)

Fonts documentals:
DADUN - Universidad de Navarra