dilluns, 8 de gener del 2018

In memoriam: Enric Soler i Godes

El passat 7 de gener s’han complit vint-i-cinc anys del traspàs de l’insigne mestre i activista cultural Enric Soler i Godes (Castelló de la Plana, 1903 - València, 1993).

Enric Soler i Godes

Una llarga trajectòria vital, en la qual descobrim el seu compromís amb l’educació i la cultura valenciana. Com a mestre, un pioner de la renovació pedagògica i, també, un dels referents històrics de l’escola en valencià. I com activista cultural, cal destacar la seua vessant divulgadora sobre les festes i les tradicions valencianes. 

Com homenatge i tribut a la seua figura, rescatem de la seua prolífica obra al voltant de la cultura popular valenciana, la següent publicació: "Els valenciana pintats per ells mateix"  (Sicània, 1962).

Portada del llibre (1962)

Aquesta publicació va estar inspirada, quasi com una edició crítica, en la que es va publicar a mitjants del segle XIX,  sota el títol: "Los valencianos pintados por sí mismos" (1859).


Portada del llibre (1859)

Dels tipus populars continguts en el llibre de Soler i Godes, extractem la figura de la torratera, ara que s'inicia, després de les festes de Nadal, el cicle de les fires del porrat a la ciutat de València.

La torratera és la dona que ven torrat -cigrons torrats-, però el lloc que ocupa a les festes es diu porrat ; qüestió de canviar una t per una p. 

Açò de menjar torrats ve de molt lluny; entre els antics romans, les dones que el venien eren moltes. I ací a la nostra terra en certes festes religioses el nom de porrat es conegut pel lloc on es posen les parades de les torrateres: porrat de Sant Antoni, porrat de Sant Blai...


La torratera

En els mesos de gener i febrer a València, les festes dedicades a certs Sants s'estalonen: Sant Antoni Abad, Sant Vicent Màrtir, Sant Valer, la Purificació de la Verge, Sant Blai, la Verge de Campanar, etc. Si anem quansevol dia d'aquestos a les ermites o esglésies on es veneren, veurem pels voltants l'estesa de taules de torrateres, çò és, del porrat. 

Cada torratera té una taula de tisora així la parada s'arma i desarma fàcilment- coberta d'un llenç blanquíssim, i al damunt la mercaderia a munts per a fer-la més desitjada; allí s'amunteguen les almeles i avellanes torrades, castanyes pilongues, prunes-panses, orellons i una mena de rotllets garrapinyats, d'ou i farina i el sucre cristalitzat, i alguna vegada es veia també un munt o un saquet amb torrats. Però en aquella llunyana època el torrat tenia un lloc de privilegi: en quatre o sis sacs de llenç blanc i al costat de la torratera. Els sacs estaven mitjancers i la resta curosament embolicada fent-li com una corona o barana al torrat, que facilitava al mateix temps arreplegar el sac, nugar-lo i: A casa s'ha dit!