dissabte, 23 de febrer del 2019

La roda de l'any festiu a través de la "Guia Diamante" de València (1898)

Durant el transcurs de l'any 2019 anem a seguir la roda de l'any festiu del Cap i Casal a través d'una afamada guia de València de finals del segle XIX. 

A les acaballes del huit-cents, apareix la “Guía práctica de Valencia”, també coneguda per “Valencia – Guía Diamante”, editada l’any 1898 pel llibreter i impressor Ramón Ortega, però que ja va tindre alguna edició anterior més modesta (1891).


Guia Diamante (1898)

La guia queda organitzada en set parts o seccions. Després d'una introducció de com arribar a la ciutat de València a través del ferrocarril i del vaixell, a més d'alguns advertiments que cal prendre per part dels viatgers, en la primera part s'aporten, entre altres informacions, una visió descriptiva de la ciutat des de diversos vessants (topogràfic, històric i administratiu), es posa de manifest el caràcter i condicions dels seus habitants i es continua amb una relació de figures ilustres de la nostra història, a més d'entitats i institucions rellevants en diversos àmbits. També hi ha un apartat sobre els sectors agrícola, industrial i comercial, respectivament. I culmina amb la descripció del blasó i escut d'armes de la ciutat.

La segona part es presenta com la guia dels edificis notables, centres oficials, d'instrucció i artístics del cap i casal, ordenats per ordre alfabètic, amb informacions i notícies d'interés. De la tercera part de la guia, sota el títol "Costumbres populares", anem a extraure la informació que conformarà la roda de l'any festiu.


La quarta part està dedicada a excursions i romeries als voltants de la ciutat i a pobles. En la cinquena part es podem delectar amb els fotogravats que apareixen sobre edificis de la ciutat, tipus valencians i al voltant d'alguns dels costums. La sexta part no deixa de ser la guia comercial de la ciutat. I en la setena i última part apareix la relació de carrers, monuments i edifics notables amb la seua situació en el plànol de la ciutat, publicat com a mapa topogràfic de la ciutat de València.


Fonts documentals:

BVPV
BIVALDI