L'any 1887, vint any després de les celebracions del II Centenari de la Mare de Déu dels Desemparats, la festivitat mariana del segon diumenge de maig va estar caracteritzada per l'esplèndida il.luminació de la plaça de la Seu i la façana del temple de la Mare de Déu, a expenses del Marqués de Campo, propietari de la fàbrica de gas del Pla del Remei i, per tant, suministrador de gas a la ciutat de València.
Segons les cròniques, el patrocini de l'opulent banquer, promotor i mecenas va ser a instàncies de l'alcalde de la ciutat i dels cofrades de la Mare de Déu. La resposta va ser immediata, donant les ordres oportunes a l'ingenier en cap de la seua fàbrica de gas, José Ferrándiz.
No era la primera vegada que el Marqués de Campo havia contribuït a donar més "brillantor" a les festes valencianes, mai millor dit. Només, cal tornar a llegir les cròniques sobre el II Centenari de la Mare de Déu dels Desemparats (1867) o de la primera Fira de Juliol (1871).
Per a la posteritat, ha quedat testimoni gràfic de l'extraordinària il.luminació i també de l'ornamentació de la plaça de la Seu, a través d'un gravat publicat en la prestigiosa revista "La Ilustración Española y Americana", en la seua edició del 22 de juny, on també podem llegir un texte sobre el gravat, seguint la línia editorial de comentar les il.lustracions que es publicaven.
La Ilustración Española y Americana (22/06/1887) |
El texte ve a descriure, de forma prou detallada, la composició ornamental de la il.luminació que es va utilitzar i d'altres elements decoratius, no després de fer una lloança de la festivitat patronal, del poble valencià i, com no, de la propia figura del Marqués de Campo. Per cert, en este any de 2014 es celebra el bicentenari del seu naixement.
Gravat de la Plaça de la Seu (1887) |
En primer lloc, es fa la descripció de la il.luminació de la font de la plaça: "La fuente está circuida por doce arcos con con veintisiete mecheros de gas cada uno, encerrados en globos de cristal de color rosa, y sostenidos por columnas, cuyos capiteles aparecen formados por nueve globos verdes y un rojo, en las escalinatas hay ocho candelabros con trece globos blancos, ocho azules y cuatro rosa, y ocho más con veinticinco luces cada uno..."
A continuació, es fa també una detallada descripció de la il.luminació de la façana de la Capella de la Mare de Déu, amb altres elements decoratius: "La fachada de la iglesia contiene innumerables globos de colores, siguiendo el orden del adorno arquitectónico de la misma hasta el tejado, y terminando en una faja de globos azules, rosa y blancos, alternados; entre los balcones se ostenta un gran escudo que tiene en su centro la cifra de María, y debajo de éste hay otros que llevan la cifra del Marqués de Campo..."
El texte del gravat finalitza posant de relleu el mecenatge del Marqués de Campo i les habilitats ornamentals de l'ingenier Ferrándiz. Cal afegir, que el gravat està reproduït d'una fotografia de Rafael V. Garcia, segons es pot llegir al peu de la il.lustració.
En fí, tota una "faramalla" festiva, reminisciències d'altres èpoques de l'Antic Règim, però encara vigents, on el barroquisme ornamental va tindre el seu lloc.