dissabte, 5 de juliol del 2014

La representació "vitalicia" de la figura bíblica d'Adam en la Festa del Corpus (1853)

En l'actualitat, com tot el món pot saber a través del mitjans de comunicació, la representació de les figures bíbliques en la processó del Corpus de València es realitza per part de membres de l'Associació d'Amics del Corpus, entitat constituïda en 1978, a partir d'un col.lectiu anterior conegut com "Grup de Mecha".
Algunes de les figures bíbliques han estat representades des de principis dels anys vuitanta del segle XX per les mateixes persones, membres destacats de l'entitat des de la seua constitució, algunes d'elles prou conegudes en la vida social valenciana, amb una apropiació quasi "vitalicia" de la figura bíblica, donant la sensació de voler acaparar una mateixa figura i, a més, mostrar una certa ostentació pública durant el trajecte processional.

Així també, amb el transcurs del temps, les figures bíbliques representades no conocordaven ja amb l'edat o presència externa dels que se les havien apropiat.

Doncs bé, sembla que això d'acaparar una figura bíblica ja es donava en el segle XIX, encara que sense massa ostentació, perquè llegint una ressenya sobre la Festa del Corpus de l'any 1853, es parla d'un home que representava la figura bíblica d'Adam des de principis del vuit-cents.

Tot això, ho podem consultar en el diari liberal "El Clamor Público", en la seua edició del 31 de maig, que recull una notícia del "Diario Mercantil" de València sobre la Festa del Corpus i alguns aspectes singulars de la seua evolució històrica, sempre interessants.

El Clamor Público (31/05/1853)

La ressenya sobre la figura bíblica d'Adam s'inicia amb el següent comentari: "Parece que el individuo que representa en la procesión del Corpus el papel de nuestro padre Adan desempeña esta comisión desde el año 1810". La figura d'Adam forma part, precisament, del Misteri d'Adam i Eva, que es representava damunt de la Roca de la Trinitat.


A continuació, amb prou d'ironia per part del cronista, no exempta d'un cert sacarme, es planteja la següent conjectura: "Suponiendo que este interesado tuviera veinte años la primera vez que figuró en la fiesta del Corpus, creemos que ya se está en el caso de jubilarle de Adan y habilitarle de Matusalen; aunque por otra parte hay que tener presente que la escuela de los Adanes se ha perdido, y no sería fácil de encontrar quien desempeñase este papel con la propiedad del mímico actual".

I com a final, seguint amb més càrrega d'ironia si cap, la crònica ens mostra la capacitat del nostre home en representar altres figures: "Este personage se había tambien encargado  del papel de Herodes en el misterio de la Adoración: de modo que el tal hombre es una historia del antiguo y nuevo testamento encuadernada en pergamino".

Curiosament, en la processó de 2014, alguns dels més afamats de la societat valenciana no han eixit en la processó, representant la "seua" figura bíblica altres membres de l'associació. Tal vegada, una senyal de renovació i dignificació de la Festa Grossa.