dimecres, 30 de novembre del 2016

LES FALLES, PATRIMONI CULTURAL IMMATERIAL DE LA HUMANITAT

La Festa de les Falles ja forma part de la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.




És, sense dubte, el reconeixement de major transcendència de la seua història; la d'una tradició que escomençà a redactar-se al menys des de mitjans del segle XVIII -per la documentació conservada- i de la qual el conjunt de les activitats, creacions, els coneixements, les pràctiques, els usos i les tècniques representatives, s'han anat transmetent al llarg de les dècades generació darrere generació tant als casals com als tallers fallers, els nuclis que principalment capitalizen esta hui magna manifestació cultural que són les Falles.

L'activitat social de les comissions, l'ofici d'artista faller i els processos constructius de la falla, la literatura festiva, la indumentària i l'orfebreria tradicionals, el cartellisme, la creció musical, la indústria pirotècnica, el recetari popular... un seguit de components que singularitzen la Festa de les Falles i la defineixen com un vincle d'identitat dels valencians tant al nostre territori des de Benicarló fins a Elda, com fora d'ell en altres comunitats autònomes (Balears) i païssos, especialment de Sudamèrica. Un moviment social, cultural, creatiu, festiu i popular que orbita entorn un eix únic com és la falla: el vocable que ens bateja com festa i partíceps seus.

Així ho ha entés i reconegut la UNESCO. I hui és moment per a les celebracions, però demà toca que les parts implicades -comissions, juntes, federacions, gremis, museus, associacions, institucions de govern- des de ja donem eixe salt definitiu que ara ens avala la declaració de Patrimoni Cultural Immaterial i remem en una mateixa direcció totes i tots junts per posar en valor, difondre i defendre eixos i altres tants components patrimonials que han fet de les Falles una Festa de la Humanitat. Eixe és el gran repte ara.

Font d'informació: