Arribat el temps d'estiu, més en concret el mes de juliol, la ciutat de València es va preparant i engalanant-se per a la seua Gran Fira, tot un esdeveniment comercial i festiu que té a l'Albereda el seu epicentre d'actes, la que popularment es coneguda, amb el pas del temps, com la Fira de Juliol, tal com ja es anomenada en 1890.
La Gran Fira de València també té el seu lloc en la "Guía de Valencia y sus alrededores" (1890), amb un tractament més rellevant que les altres festes de la ciutat per estar destinades tant la fira, com la pròpia guia, cap a la captació de viatgers i visitants: "La que sin duda alguna merece llamar la atención del viajero es la Feria del mes de Julio. En ella y durante los días en que está instalada, que son del 20 al 31, los forasteros se suceden sin cesar para admirar las magníficas iluminaciones, elegantes pabellones, arcos de triunfo y variedad de edificios que provisionalmente se levantan en el paseo de la Alameda, los cuales á su vez admiran las bellezas de Valencia y sus alrededores, y las corridas de toros, velocípedos, veladas musicales, certámenes distintos, fuegos artificiales, cabalgatas é infinidad de festejos que se improvisan para que no desluzca en nada un acontecimiento tan grande como lo es para Valencia su deseada Feria de Julio".
A més a més, es posa en valor altres atractius que pot oferir la ciutat i el seu entorn: "Tiene además esta Feria la circunstancia que se verifica en verano, por cuya razón los forasteros que visitan á esta ciudad se aprovechan de las ventajas que ofrece esta capital, entre otras, para tomar los baños de mar y respirar libremente el aire de las playas vecinas con una comodidad y economía increibles".
Malauradament, aquell any de 1890 no es va celebrar la Gran Fira a causa de l'epidèmia del còlera, que portava ja temps fent els seus estralls i que va decidir a les autoritats governativa i municipal, respectivament, a suspendre-la fent cas de les recomanacions provinents de les institucions sanitàries.
Tot això, també va quedar reflectit en "El Almanaque de Las Provincias" de 1891, en la secció "El año 1890 en Valencia", on podem llegir, en l'apartat corresponent al mes de juliol, el següent: "El incremento que tomó la epidemia en la provincia, obligó a desistir de la celebración de la feria".
Prèviament, en l'apartat del mes de juny, en el context de l'epidèmia, amb la fugida de la gent més potentada fora de la ciutat, es destaca l'acalorada dicussió de si s'anava a fer la Fira o no, a més de determinar l'aplaçament de la celebració commemorativa del primer centenari de la premsa valenciana, com a record del "Diario de Valencia" (1790): "Estas tristes novedades ocuparon por completo la atención pública. La ciudad perdió una gran parte de su vecindario, por la emigración de la familias más pudientes, y quedó muy desanimada. Discutióse con calor si se celebraría ó no la feria de Julio. Las fiestas que se habían anunciado para solemnizar el primer centenario de la prensa periódica de esta ciudad, fueron aplazadas por las circunstancias, y al fin se desistió de ellas".
Altres àmbits de la vida cultural també es van veure afectats, com els teatres, encara que va funcionar un teatre a l'aire lliure: "Cerrados todos los teatros, logró éxito uno que se improvisó en los solares del convento de San Francisco, con el título de Teatro Peral, en el que actuaba una modesta compañía cómico-lírica".
A més a més, la gent va trobar altres al·licients en els poblats marítims: "También encontró distracción el público en lo conciertos del balneario de la Arenas, donde se reunía la gente más encopetada, y en los de la Florida y la Perla, frecuentados por un público más modesto. En esta temporada de baños hubo la novedad que se abriese al público la estación del Cabañal, en la línea férrea de Barcelona".
En el diari "Las Provincias" del 8 de juliol es publica la decisió adoptada per la corporació municipal de no celebrar la Fira, després d'un debat contraposat entre regidors: "Diose cuenta del oficio del señor gobernador encareciendo al ayuntamiento que desista de celebrar este verano la proyectada feria".
Un dels regidors era partidari de que no hi haguera Fira aquell any per les recomanacions de las juntes de Sanitat; no obstant això, proposava fer algun actes alternatius (vetlades musicals i diversos festejos) per a mantindre l'ànim de la gent: "El Sr. Dualde pidió que la corporación lo acordara así, ya que son las juntas de Sanidad las que lo aconsejan en atención á las circunstancias presentes; y para que el ánimo del público no decaiga, proporcionarle el oportuno esparcimiento por medio de veladas y festejos, pero económicos, sin olvidar el reparto de limosa á los pobres".
Un altre regidor, va recolçar els actes alternatius: "El Sr. Ribera manifestó que esa era precisamente el propósito de la comisión de fiestas, motivo por el cual no se ha quitado de la Glorieta el pabellón, y pronto se redactará un programa da los que deben celebrarse, figurando en primer término las veladas musicales, gratuitas casi todas para el público, y retribuidas algunas, con objeto de recaudar fondos para los pobres".
Un altre regidor va terciar, exposant que donava el mateix portar a cap els actes alternatius que la Fira: "El Sr. Rubio entendía que lo mismo daba celebrar dichas veladas que las de la feria, y optaba por la celebración de esta".
Finalment, va replicar el primer regidor en intervindre per posar en raó sobre la responsabilitat que podria contraure l'ajuntament si la celebració de la Fira propiciava la propagació de l'epidèmia i, per tant, es va acordar no realitzar-la, però sí fer alguns festejos: "Replicó el Sr. Dualde, haciendo notar la grave responsabilidad que podía contraer el ayuntamiento, si por causa de verificarse la feria y consiguiente afluencia de forasteros, nos visitaba la epidemia, y sin mas discusión se acordó no celebrarla este año, y en su lugar verificar algunos festejos, cuyo programa se presentará".
L'any 1890 no havia sigut el primer sense Fira des de la seua primera edició en 1871, els anys 1884 i 1885 tampoc es van celebrar també per l'epidèmia del còlera, com ja en el segle XXI va passar els anys 2020 i 2021 per la pandèmia de la Covid, encara que en el 2021 es van fer alguns actes, més de de caràcter simbòlic.
En 1891 es va tornar a celebrar la Gran Fira de València i, a més a més, amb la incorporació al programa, per primera vegada, de la Batalla Flors, un acte molt atractiu que serviria com a colofó de la Fira i perdudaria al llarg del temps, amb gran èxit, fins als nostres dies, convertint-se en la seua imatge més referencial i on encara, a dia de hui, genera molta expectació i afluència de gent.