divendres, 16 d’agost del 2024

"Guía de Valencia y sus alrededores" i "Las Provincias" (1890): Nostra Senyora de la Seu

En el mes d'agost, la celebració festiva més rellevant a la ciutat de València és la Mare de Déu de l'Assumpció, titular de la catedral i, per això, també proclamada com la Nostra Senyora de la Seu, una veneració lligada als temps de la conquesta de les terres valencianes pel rei Jaume I, al qual se li atribuix la difusió de l'advocació assumpcionista i, per això, moltes parròquies del territori que es va conformar com a Regne de València estan dedicades a la Mare de Déu de l'Assumpció, sent el dia 15 una jornada de gran festa en molts pobles, viles i ciutats. 

La festa de l'Assumpció a la ciutat de València no queda reflectida en la secció de "Ferias, fiestas y costumbres valencianas" de la "Guía de Valencia y sus alrededores" (1890), no obstant això hi trobem en la guia una molt breu ressenya en l'apartat corresponent a la Capella de Nostra Senyora de la Seu, situada al carrer Trinquet de Cavallers, on es troba dipositada la imatge durant tot l'any, coneguda també popularment com la "dormideta" o "gitadeta": "La imagen tutelar está representada difunta en rico lecho nupcial y con un valioso tesoro en alhajas. Anualmente y en el día de su festividad es trasladada á la Catedral, en donde se celebra una gran fiesta presidida por el Ayuntamiento".

Sobre la Capella, també anomenada del Miracle, es fa la següent descripció en la guia: "Depende de la Catedral, y forma parte del Hospital de pobres Sacerdotes. Ostenta sobre una de sus puertas una imagen de la virgen, de la época de la Reconquista, y conserva pinturas de Camarón y de Escalante".

En el diari "Las Provincias", edició del 14 d'agost, hi trobem una ressenya informativa, prou detallada, sobre el programa de celebracions festives que tindrien lloc la mateixa vespra i l'endemà, amb el trasllat de la imatge com a primer acte ritual: "Esta tarde, á las tres y media, se cantarán solemnes vísperas, completas, maitines y laudes en la Basílica y templos parroquiales en honor de la Santísima Vírgen de los cielos, cuya fiesta se celebrará mañana, trasladándose, a las nueve de la misma, la venerada imagen de Nuestra Señora de la Seo desde su real capilla el templo metropolitano"

Segons la ressenya, en l'acte del trasllat, des de la Capella fins a la Seu, hauríen de participar representants de l'antiga aristocràcia valenciana: "Este acto se verificará con toda solemnidad: dos señores beneficiados y una parte de la antigua aristocracia valenciana, invitada por el mayordomo militar de la real cofradía, Sr. Castillo, llevarán las doce borlas que penden del lecho de la imagen, marchando detrás las camareras doña Concepción Almunia y doña María del Carmen Castillo".

La imatge de la Mare de Déu sobre el seu llit -la Dormició de la Verge- seria rebuda per l'arquebisbe metropolità, en aquells dies el cardenal Antolín Monescillo: "Su Emma. el cardenal recibirá la procesión á la puerta principal del templo".

A continuació es celebraria una solemne missa oficiada pel cardenal i arquebisbe, si la la seua salut s'ho permitia, tal com s'assenyala: "Acto seguido se celebrará solemne misa, en que Su Emma. oficiará de medio pontifical, si su salud lo permite, y el canónigo Sr. Burgos pronunciará el panegírico".

La música sacra no podia faltar en els actes litúrgics, a més de la benedicció papal: "Durante la misa y hora de Nona, la capilla de música ejecutará selectas composiciones, y al terminar aquella dará el señor cardenal la bendición papal á los fieles presentes".

També s'anuncia la processó general de la vesprada, amb un recorregut singular, a ulls d'ara, per carrers del centre de la ciutat, il·lumiades per a l'ocasió, que como es pot veure no correspon al de la volta del Corpus o de la Mare de Déu dels Desemparats: "Por la tarde se verificará la procesión general en unión de todas las parroquias, que recorrerá las calles de Caballeros, Calatrava, Correjería, Puñalería, Cabilleros, Avellanas, Palau, á entrar en la capilla del Milagro, que ostentará una espléndida iluminación"

A més a més, s'informa sobre la restauració d'un element ornamental del llit o cadafal sobre el que es troba reclinada la imatge de la Dormició de la Verge, cal suposar el seu capçal de plata relicitada del segle XVIII i que, curiosament, es va reincorporar al cadafal l'any 2013 també restaurat, ja que des de 1936 no hi estava inserit: "Para esta festividad, el cincelador D. Juán Polo ha restaurado el magnífico tarjetón frontal, obra de singular mérito artístico, poco menos que olvidada, y ahora renacida"

En l'edició del 15 d'agost, dia gran de la festa i que va caure divendres, només apareix una escarida ressenya: "Hoy se celebrará la solemne fiesta de la Asunción de la Santísima Virgen. Como digimos ayer, á las nueve de la mañana será traladada á la Catedral la antigua imagen de Ntra. Sra. de la Seo. En la misa oficiará el señor cardenal, y dará la bendición papal al pueblo fiel. Por la tarde se celebrará la acostumbrada procesión general".

Com a curiositat, en un altre apartat hi podem llegir la suspensió de festes en els pobles de la província, per orde governativa, ja que persistia encara l'epidèmia del còlera: "El señor gobernador ha acordado publicar una circular suspendiendo todas las fiestas que en esta época del año se celebran en los pueblos de la provincia, á fin de evitar la aglomeración de gentes, muchas de ellas procedentes de puntos epidemiados"

Una de les poblacions afectades per la circular del governador va ser la de Patraix: "Apoyado en ese criterio, ha dispuesto suspender las anunciadas fiestas de Patraix".

En l'edició del 16 d'agost, dissabte, es fa una crònica compendiada sobre els actes de la festa de l'Assumpció del cap i casal, celebrada amb la tradicional solemnitat: "La fiesta de la Asunción se celebró ayer en la iglesia Basílica con la acostumbrada solemnidad"

En la crònica es dona compte de l'acte del trasllat des de la capella del Miracle fins a la catedral: "Por la mañana, á las nueve, fue trasladada á la Catedral la imagen de Nuestra Señora de la Seo que se venera en la capilla del Milagro"

Així mateix, s'informa sobre la recepció de la imatge a la catedral i la posterior celebració de la missa cantada, oficiada pel cardenal arquebisbe: "Recibida la venerada imagen á la puerta de la Basílica por el señor cardenal, canónigo y cabildo eclesiástico, comenzó acto seguido la misa, en la que ofició el Sr. Monescillo, predicando el canónigo Sr. Burgos"

Per ser un dia de gran solemnitat, finalitzada la missa, el cardenal arquebisbe va impartir la benedicció papal: "Terminada la misa, el señor cardenal dió a los numerosos fieles que asistieron al acto, la bendición papal".

I ja per la veprada es fa ressenya de la processó, amb l'assistència del governador: "Por la tarde se verificó la procesión, recorriendo la carrera de costumbre. A este acto asistió el señor gobernador. Cuando la santa imagen entraba en su capilla, esta se hallaba profusamente iluminada".

En aquest cas, l'epidèmia del còlera no va trastocar la celebració solemne de la festa de l'Assumpció a la ciutat de València que, actualment, continua amb el mateix esquema d'actes festius.

Fonts documentals: