L'escriptor, viatger i erudit del teatre Henry Lyonnet, pseudònim d'Alfred Copin, va escriure una publicació, baix el títol "À travers l'Espagne innconue", editada a Barcelona en 1896, transcripció d'articles publicats en la revista francesa "Nouvelle Revue International Européenne" sobre els seus viatges a Espanya, que havia realitzat en anys anteriors.
En un capítol del llibre, titulat "Fêtes et traditions de Valence", hi podem trobar, de forma seqüencial, la crònica de tot un cicle festiu, referències i impressions sobre algunes de les festes més rellevants de la ciutat de València en 1891: les Falles, la Setmana Santa, la Pasqua i els miracles de Sant Vicent, tot un seguit complet.
Segons el propi autor, en eixe any de 1891, va romandre a València durant tres messos, on va tindre l'oportunitat de conèixer directament la manera de viure i de sentir aquestes festivitats, a més de transmetre les seues pròpies percepcions i, fins i tot, alguns prejudicis de qui arriba d'un altre país i cultura.
L'Espagne inconnue (1896) |
Del Diumenge de Rams, l'escriptor francés no fa més comentari de que la festa a València és menys agradable que a Barcelona. Front a la gran fira de palmes a la plaça de Catalunya, l'entrada dels xiquets a les esglesies amb palmes tres vegades més altes que ells i les empentes a l'eixida dels temples, a València res o quasi res, llevat de la venda de branques, suposem d'oliveres, i també d'objectes de palla per als xiquets, com de molinets de vent, que porten al centre un xicotet "cromo", segons l'autor. Segurament, una palmeta trenada artesanalment, amb una estampeta devocional.
Domingo de Ramos (El Mundo de los Niños, 10/03/1891) |
Fonts documentals:
Gallica - Bibliotèque Nationale de France
Biblioteca Digital Hispànica (Hemeroteca Digital)
Wikipedia