I arribem de la mà d'Henry Lyonnet a la Pasqua de Resurrecció, que l'any 1891 va ser el 29 de març, deixant d'arrere els dies de Setmana Santa. De les festes de Pasqua, l'escriptor ens trasllada unes pincellades d'un quadre costumbrista sobre la seua celebració a València, tot i que va diferenciant la celebració que fan les classes altes de les classes populars.
Així, a primer hora de la vesprada, després del dinar, les famílies més aristocràtiques de la ciutat, es traslladen amb els seus "omnibus" (carruatges) per fer un volt a l'Albereda, lloc tradicional de reunió i ostentació de la classe alta valenciana, descrit per l'escriptor com "promenade insipide le long du Turia".
Font de l'Albereda La Ilustración (11/12/1881) |
Per la seua part, les classes populars, per colles, s'acosten i s'instal·len en diversos espais de la ciutat, com a les explanades que hi han d'arrere de la Plaça de Bous, prop de l'estació del tren, zona de camps amb sèquies, on la gent jove, xiquets i xics, juguen i salten, però també canten i dansen, amb el só de les guitarres. I n'hi han de molts altres que es dediquen, només, a mirar. El cronista manifesta: "C'est innofensif, comme on voit, mais quels cris, quels rires, quelle joie!
Dia de Pasqua, finals del segle XIX |
I acaba el seu relat, amb la imatge bucòlica de la gent que torna, ja de nit, a les seues cases i el só de guitarres i castanyoles es van apagant en la foscor.
Fonts documentals:
Gallica - Bibliotèque Nationale de France
Biblioteca Digital Hispànica (Hemeroteca Digital)
Valencia en blanco y negro