Del Dissabte Sant o de Glòria, Henry Lyonnet ens narra d'un banda, el "toc de glòria" i, d'altra, ens parla de la prissió de Sant Agustí, per un incident que havia passat al festejar-ho amb petards.
A les deu del matí, és quan s'acaba el dol general que s'havia guardat durant estos dies d'arrere de Setmana Santa. D'això, s'ocupen les campanetes de les vaques i les cabres que van passejant pels carrers, per a repartir la llet per les cases, en una descripció molt pintoresca de l'escriptor francés. També parla de dos pelegrins, de cabells arrissats, que recorren el mercat, demanan diners per anar a dir oracions davant la "comission". Tot el món espera el toc de glòria, les campanades de les deu del matí. Els carruatges que no tenen dret de circular abans de la senyal, esperen en fila a les portes de la ciutat.
Carrer Tros Alt, 1890 |
Com si fora d'una gran escenificació, l'erudit teatral va desgranant tots els preparatius previs al moment del toc de glòria: Una certa inquietud regna per tots els costats. La gent es col.loca per les finestres, puja a les terrasses. Els empleats de les botigues s'armen de martells. Entre els xiquets se distribueix, de forma discreta, campanetes i malls, recomanan-los que no es moguen. Deu hores! El canó trona, totes les campanes de València començen a sonar. Els petards esclaten... El empleats de les botigues martellegen sobre les persianes que van obrint... Els xiquets agiten, de forma desesperada, les campanetes, siga a colps, siga a través dels malls... És tot un soroll sense nom, diu Lyonnet... A les barriades populars, les dones llançen cubs d'aigua per les finestres... Petards i altres detonacions se deixen sentir des de les terrases i també des de les finestres...
I és quan l'escriptor conta que passant per davant la prissió de San Agustí, un petard llançat des d'un segón pis cau sobre un soldat de guàrdia i li crema el capot i el pantaló. Aprofita per a narrar alguns esdeveniments d'aquesta prissió. Però eixa és una altra història, que es pot consultar i llegir en el llibre...
Tornant al Dissabte de Glòria, Henry Lyonnet es mostra una ciutat que va cobrant el seu aspecte: "les bonnes femmes" que van a buscar aigua beneïda i acaba narrant que les confiteries i pastisseries tornen a omplir-se, cada vegada més, de panou, de coques i de mones.
La Pasqua ja és... , encara que demà siga, veritablement.
Fonts documentals:
Gallica - Bibliotèque Nationale de France
BVPB - Biblioteca Virtual del Patrimonio Bibliográfico
Fonts documentals:
Gallica - Bibliotèque Nationale de France
BVPB - Biblioteca Virtual del Patrimonio Bibliográfico