dissabte, 11 de gener del 2014

Costums i festes del mes de gener, segons Vicente Boix (1849)

Després de l'entranyable evocació costumista que fa l'escriptor Vicente Boix sobre la Nit de Reis, de la resta del mes de gener ens trobem, en el capítol "Escenas del año", amb la recreació dels porrats, es a dir, dels mercats itinerants que s'instal·laven per les festivitats de Sant Antoni Abat o del Porquet, de Sant Vicent Màrtir o de la Roda i també de Sant Valeri, iniciant la roda de l'any festiu.

Sobre estes festes podem llegir: "Todos se aprestan para los porrats, romería consagrada á San Antonio Abad en la calle de Murviedro, á S. Vicente mártir en la C. San Vicente, estramuros, y al rededor del Convento de Sta. Tecla, y á S. Valero en el inmediato pueblo de Ruzafa".


I continúa amb la descripció de la instal.lació de les parades del porrat i de la tradició del regal de l'enamorat, que recorda la mocadorà: "Una larga série de mesas colocadas cerca de las respectivas iglesias de estos santos, donde se venden garbanzos tostados, almendras, castañas secas, y otras golosinas, forman el verdadero centro del porrat. Allí el novio hace el pañuelo, es decir, hace su regalo á su querida..."

La Torratera (Los valencianos 
pintados por si mismos, 1859)

Finalment, fa ressenya de la convocatòria del primer balls carnestolencs, a la Llotja i en cases particulars, que continuaran durant el mes de febrer, així com els porrats: "En este mes se comienzan los bailes de la Lonja, y en casas particulares; y en todas partes hallareis muchas enmascaradas..."

Fonts documentals:
Bivaldi - Biblioteca Valenciana Digital
Google Books