divendres, 24 de juliol del 2015

Les festes del Carme de 1882 (I)

L'any 1882, el 16 de juliol, festivitat de la Verge del Carme, va caure en diumenge. Curiosament, les celebracions principals al Barri del Carme es van fer el següent diumenge, segons es pot llegir al diari valencià "El Constitucional" del mateix dia, que ja ho avança: "La gran festividad que dedica la antigua cofradía se verificará el próximo domingo, celebrándose, como en años anteriores, la procesión general, que tanto atractivo ofrece por el lujo que en ella se desplega".

El Constitucional (16/07/1882)

Les celebracions del dia 16 es limiten a dos misses a la parroquia de la Santíssima Creu, una d'alba i l'altra amb més pompa i solemnitat dedicada al Triomf de la Creu: "...habrá misa de alba, durante la cual tocará piezas escogidas de música una banda militar. A las diez se cantará con orquesta la misa en honor del Triunfo de la Cruz predicando el Dr. D. Manuel Martinez y Bondía".

En aquells temps era costum montar un mercadet de fruites i melons a la plaça del Carme, segons també compta la crònica festiva de l'edició del dia 16: "Durante la velada de hoy se situará en la plaza del Carmen el mercadito de frutas y melones, según costumbre".

Auca del Mercat de València (s. XIX)

En l'edició del 15 de juliol, del mateix diari, hi trobem més detalls respecte del mercadet, que ja es muntava la vespra, mostrant les fruites més primerenques: "Esta noche, con motivo de ser mañana los dias de la Virgen del Carmen, se celebra en esta plaza, según tradicional costumbre, un mercadillo de frutas, donde se sacaban á la venta las más primerizas".

El Constitucional (15/07/1882)

I continúa la crònica referint un altre costum, sembla ja perdut: "En otro tiempo los jóvenes venían obligados á obsequiar a sus adorados tormentos, haciéndoles los presentes, que ellas agradecían en estremo".

En una altra notícia, s'anúncia per a la vesprada el cant de la Salve i també dels gojos, entre altres càntics: "Esta tarde á las seis se cantarán en aquel templo Salve, villancicos y gozos por una numerosa capilla, acompañada de escogida orquesta".

Goigs Ntra. Sra. del Carme (s. XIX)

La confraria del Carme era l'encarregada d'organitzar tots els actes festius i religiosos: "La antigua cofradía de la Virgen del Carmen, establecida en la parroquial iglesia de la Santa Cruz, prepara un solemnísimo novenario y suntuosa fiesta anual en honor de su patrona".

Fonts documentals: