dimarts, 2 d’agost del 2016

La primera Batalla de Flors en la Fira de València de 1891 (II)

LA INAGURACIÓ DEL MONUMENT AL REI JAUME I
Un dels actes més destacats de la Fira de València de 1891, va ser la inaguració del monument al rei Jaume I, acte que va quedar ressenyat amb detall per la premsa de l'època, local i forànea.

En el diari "El Heraldo de Madrid", del 17 de juliol, ja s'avança la notícia de l'acte d'inaguració: "Uno de los números más brillantes de las fiestas que se han de celebrar en Valencia con motivo de la feria que comienza el día 20 del actual, es la inaguración de la estatua erigida á D. Jaime I de Aragón".

Monument al rei Jaume I al Parterre

En la mateixa notícia es detalla tots el elements que anaven a conformar l'acte inagural del monument al rei conqueridor, a través d'una manifestació o processó cívica. Entre altres aspectes, cal destacar els honors reials que es farien en el moment de descobrir el monument, autorització feta pel Govern al Capità General de València.

Segons el mateix diari, durant el transcurs de la carrera "se arrojarán poesía alusivas al acto". I per part de l'Ajuntament s'organitzaria un banquet "en obsequio de las autoridades y personas invitadas de fuera de Valencia".

El diari madrileny "El Día", del 21 de juliol, es fa ressó de la inaguració de l'estatua del rei Jaume I, amb un extensa crònica sobre la processó cívica, en la que van participar institucions i entitats del cap i casal, a més de representacions de "los Ayuntamientos de las capitales y principales poblaciones de Cataluña, Aragón y Valencia".

La processó cívica es va iniciar amb la Roca València: "Rompía la marcha la magnífica carroza triunfal que representa á Valencia. Dentro iban hermosas campesinas, vestidas con el pintoresco traje del país, arrojando versos alusivos al acto, escritos en valenciano y en papeles de colores".

A més, en la comitiva també va figurar la Senyera, baixada pel balcó de l'Ajuntament. Al seu pas pels carrers, des dels balcons es llançaven "palomas con lazos de los colores de las barras de Aragón". I així, es va detallant tot el seguici fins arribar al Parterre. 

Molt interessant, també, la informació complementària sobre tot el procés de construcció de l'estatua, obra de l'escultor català Agapit Vallmitjana i Barbany, aportant dades, entre d'altres, sobre l'origen del material utilitzat (bronze) i les despeses que va ocasionar. 

Mesos d'arrere, en la revista quincenal "Ilustración musical hispano-americana", del 15 de març, apareix un preciós gravat sobre la instal.lació de l'escultura del rei Jaume I, amb una detallada crònica de l'acte, que va tindre lloc el 31 de desembre de 1890.

Instal.lació de l'estatua de Jaume I

Un altre mitjà, el "Diario oficial de Avisos de Madrid", del 22 de juliol, informa detalladament sobre el seguici de la processó cívica, destacant en l'entrada de la notícia que "anteayer fué un día de júbilo en Valencia".

Del seguici, es fa menció de la participació del gremis de la ciutat, que anava darrere de la Roca València: "Seguían los grupos de los gremios, entre cuya muchedumbre se destacaban varios ginetes sosteniendo en picas de cinco metros de altura las históricas banderas valencianas".

La comitiva continuava amb trenta corporacions, entitats benèfiques i les representacions municipals de l'antiga Corona d'Aragó, en aquest cas fent menció: "Ayuntamientos de Barcelona, Zaragoza, Tarragona, Palma, Lérida, Teruel, Tortosa, Albarracín, Morella, Castellón, Alicante, Burriana, Játiva, Alcira y otras poblaciones de la Antigua Corona de Aragón..."

Els carrers de la ciutat apareixien ornamentats com en les grans celebracions històriques i festives: "Valencia engalanada con arcos de follaje, colgaduras y tapices, presentaba un aspecto animadísimo".

I tota la gent pels carrers, desplegan-se per tot el recorregut, davant d'un gran esdeveniment: "Era el espectáculo grandioso y animado; puede decirse que estaba en las calles del tránsito todo el vecindario valenciano, no habiendo quedado en las casas sino el necesario para que los balcones estuviesen, como en efecto estaban, llenos de gentiles hermosuras".

Sobre el monument del rei Jaume I es pot consultar l'estudi de la investigadora Helena de las Heras Esteban, presentat sota el títol: "El monumento al rey Jaime I en la ciudad de Valencia", publicat en la Revista "Ars Longa: cuadernos de arte" (núm. 9-10, 2000).

Aquella Fira de València de 1891 no podia haver-se iniciat de millor manera, amb gran esplendor i magnificència. 

Fonts documentals: