Hui, fa cent cinquanta anys, va nàixer a la ciutat de València, l'insigne i prolífic escriptor, periodista, editor, viatger i lluitador polític republicà Vicente Blasco Ibáñez (1867-1928), tot un referent al món i, també, a la ciutat de València, la qual va mostrar en algunes de les seues primeres novel·les, entre d'altres, "Arroz y tartana" (1894), "Flor de mayo" (1895) "La barraca" (1898) i "Cañas y barro" (1902).
Vicente Blasco Ibáñez |
En aquest blog "De la festa, la vespra" es vol posar en valor la seua novel·la "Arroz y tartana", on les festes de la ciutat de València, -la roda de l'any festiu- van apareguen a través de la trama argumental que planteja l'obra sobre les classes socials, en concret d'una burgesia que ha de trobar el seu espai en una societat canviant, malgrat viure de les aparences, molt bé expressat en la dita popular que dona títol a la novel·la: "Arrós i tartana /casaca a la moda / i rode la bola / a la valenciana".
La novel·la "Arroz y tartana", publicada primer com a fulletó al diari "El Pueblo", des del seu primer número (12 de novembre de 1894), suposa també una crònica sobre les festes de la ciutat de València de finals del segle XIX, des de les Falles fins a la Fira de Juliol, passant pel Carnestoltes, encara molt viu, la Pasqua i els miracles de Sant Vicent o la festa grossa del Corpus, tan acuitada posteriorment pels republicans blasquistes.
El Pueblo núm. 1 (12/XI/1894) |
L'autor es recrea, sobre tot, en les festes de les Falles i del Corpus, respectivament, la primera reflectida en el capítol IV, compartida amb el Carnestoltes. I sobre la festa del Corpus, aquesta queda plasmada en el capítol VIII. La festa de les Falles, en el seu moment d'expansió fins a convertir-se, més endavant, en la festa major de la ciutat, en detriment de la festa del Corpus que acusava un declivi des del primer terç del segle XIX, una situació propiciada també, al canvi de segle, pels blasquistes.
Arroz y tartana (1894) |
La festa de les Falles es presentada per l'escriptor com la més popular de totes: "La falla es la fiesta popular por excelencia, una costumbre árabe transformada y mejorada á través de los siglos hasta convertirse en caricatura audaz, en protesta de la plebe".
De la festa grossa del Corpus, podem visualitzar en la novel·la l'expectació que suposava visitar les Roques a la plaça de la Verge, l'entusiame que generava la cavalcada del convit o de la Degolla i, fins i tot, amb la magnificència de la processó vespertina.
Aquest any 2017 s'ha proclamat per part de la Generalitat Valenciana com l'any de Vicent Blasco Ibáñez, al qual ens afegim des d'aquest blog, amb el nostre modest tribut a la seua memòria.
Un homenatge a la figura de Vicente Blasco Ibáñez, en el cent cinquanta aniversari del seu naixement, a través d'una de les seues obres més referencials, on les festes de la ciutat de València formen part de l'ambientació i de la trama d'una de les novel·les que formen part de la primera època creadora del gran escriptor.
Un homenatge a la figura de Vicente Blasco Ibáñez, en el cent cinquanta aniversari del seu naixement, a través d'una de les seues obres més referencials, on les festes de la ciutat de València formen part de l'ambientació i de la trama d'una de les novel·les que formen part de la primera època creadora del gran escriptor.
Fonts documentals: