dissabte, 15 de gener del 2022

~ Festes i costums en la revista “La Esmeralda” (1847) ~

En el setmanari literari “La Esmeralda”, revista editada a la ciutat de València entre els anys 1843 i 1849, hi podem trobar, quasi descobrir, una sèrie d’articles al voltant de festes i costums del Cap i Casal. Uns articles que han passat desapercebuts durant 175 anys en el món de la cultura festiva i, per això, anem a donar-los difusió durant el cicle anual de 2022, gràcies a la seua digitalització per part de la Biblioteca Valenciana.

La Esmeralda (1847)

Una de les possibles raons de no haver trascendit la sèrie d’articles haja sigut l’escasa projecció al voltant de la pròpia revista “La Esmeralda”, que si bé és citada i ressenyada en estudis sobre la premsa valenciana del segle XIX, no ha tingut tant ressó com altres publicacions periòdiques coetànies, puga ser com a exemple la revista il·lustrada “El Fénix” amb més repercusió i objecte d’investigació.

Una part dels números de la revista, corresponents als anys 1847-1848 (segona sèrie), està dipositada en la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu, digitalitzada recentement i, per tant, amb possibilitat d’accés telemàtic.

Entre les diverses seccions que composen el números de “La Esmeralda” (legislació, geografia i viatges, estudis històrics i biogràfics, literatura i crítica literària...), hi ha una dedicada als costums i celebracions festives, segons es pot veure en l’index del segon volum. I dins d’aquesta secció, apareix una secció pròpia presentada sota l’epígraf “Panorama de las costumbres valencianas”, amb un total d’onze articles.

Hem de remontar-nos a 1880 per a trobar una de les primeres informacions sobre “La Esmeralda”, a partir de l’estudi que sobre la premsa valenciana ens va déixar l’erudit Lluís Tramoyeres i Blasco (1854-1920), sota el títol “Periódicos de Valencia: Apuntes para formar una biblioteca de los publicados desde 1526 hasta nuestros días”, estructurat en quatre capítols per etapes històriques i un catàleg general (registre any per any), a més d’una part introductòria, en una primera edició per part de la impremta Doménec i amb una tirada especial de 25 exemplars.

Periódicos de Valencia (1880)

Així mateix, també va quedar publicat en la prestigiosa “Revista de Valencia” (1880-1883), a través d’articles per lliuraments. En el número corresponent al mes d’octubre de 1881, apareix la referència de la revista “La Esmeralda” i la considerada la seua predecessora la revista “La Perla”:

"LA ESMERALDA. Semanario pintoresco, artístico, literario y teatral. Imprenta de José Mateu Cervera, pl. mc.

Pr. en 15 de Diciembre. C. á fines de 1847. En 30 de Enero del siguiente año principia segunda série, titulándose La Esmeralda. Semanario de literatura. Imprenta de José M. Garin; cesó por completo en Febrero de 1849.

De su redacción han formado parte los mas aventajados jóvenes que en Valencia cultivaban las letras, especialmente los que pertenecian al partido liberal, tales como D. Agustin Mendía, D. Francisco de P. Gras, D. Cristóbal Pascual y Genís y D. Francisco Puig y Caracena (sic).

En la segunda época figuran D. José Peris y Valero, D. Jaime Ample y Fuster y otros. Tambien colaboró en esta publicación la poetisa Doña Amalia Fenollosa." (Tramoyeres, 1881: 575).

En el camí iniciat per part de Lluís Tramoyeres, un segle després d’aquell estudi, l’escriptor, historiador i cineasta Ricard Blasco i Laguna (1921-1994) va publicar la seua monumental obra “La prensa del País Valenciano: 1790-1983” (1983), on trobarem dades sobre la revista “La Esmeralda”.

Més pròxim en el temps, en la Gran Enciclopedia de la Comunitat Valenciana (2005), editada pel diari Levante-EMV, apareix una breu entrada sobre “La Esmeralda” (volum 6) i també altra, amb més informació, sobre “La Perla” (volum 12), elaborades precisament per Ricard Blasco a partir de la seua obra esmentada.

En la segona sèrie de la revista, corresponent als anys 1847 i 1848, apareix com a director literari Agustín Mendía. En lloc destacat, com a única dona col·laboradora, està Micaela Silva i Collás. I, a continuació, la relació de col·laboradors, un llista amb dihuit, entre altres, Cristóbal Pascual i Genis, Francisco Puig i Pascual i Francisco de Paula Gras, estos dos últims autors dels articles sobre festes i costums.

L’edició d’esta sèrie va fer-se en l’imprempta de José Mateu Marín, a càrrec de V. Lluch (Plaça de l’Ambaixador Vich, 12), tal com apareix al final de cada número de la revista.

A més d’eixes referències, en un estudi de l’investigador Eugenio Cobo, al voltant de la cultura popular durant el segle XIX, publicat sota el títol “El folklore en la prensa romántica” en la Revista de Dialectología y Tradiciones Populares (1997), hem pogut trobar, també, una breu informació sobre “La Esmeralda”, on es diu que va editar-se, primerament, amb el títol “La Perla”, a partir del 6 d’octubre de 1844 (segons altres fonts ressenyades en 1843), el seu precedent, canviant el nom de la capçalera a “La Esmeralda” a partir del 15 de desembre del mateix any.

En l’estudi queden referenciades festes, tipus i costums de València, així com els autors dels articles. En primer lloc, nomena articles al voltant de la festa del Corpus, la de la Mare de Déu de la Salut de Xirivella i les festes de carrer, l’autor dels quals és Francisco Puig i Pascual.

A més d’això, també fa esment d’altres articles de Puig i Pascual, sobre la figura del dolçainer, imprescindible en les celebracions festives, com del costum de la mona de Pasqua. I, a continuació, es fa referència a la festa de les Falles i la de Sant Vicent Ferrer, amb la representació dels miracles, amb un autor diferent, en aquest cas Francisco de Paula Gras.

Fonts documentals:
Bivaldi