dimarts, 27 de maig del 2025

II Centenari de la Capella de la Mare de Déu dels Desemparats (1867)

De les festes centenàries celebrades durant el segle XIX a la ciutat de València cal destacar, per la seua magnificència i vistositat, la celebració commemorativa del II Centenari de la dedicació de la Capella a la Mare de Déu dels Desemparats, una commemoració que va tindre lloc l'any 1867, en concret entre l'11 i el 19 de maig d'aquell any, auspiciada en primera instància per l'Ajuntament constitucional de València.

Mare de Déu dels Desemparats

Constituida una junta de festes d'ampla representació amb diverses comissions i amb un programa de festejos acordat i publicat, arribada la data commemorativa, tot un ventall d'actes i celebracions festives es van estendre al llarg dels dies, des de funcions religioses (trasllat de la imatge de la Mare Déu, misses, rosari, gran processó...), fins actes cívics i culturals (exposició regional, concerts, cavalcada, certamen poètic...), sense faltar altres actes de caràcter benèfic, molt propi d'aquells temps (inaguració d'un parvulari, donació i sorteig de dots, distribució de racions de menjar, donatius i almoines...), tot molt variat. 

I tampoc va faltar, com no, la pirotècnia amb diversos castells de focs artificials disparats, en diversos dies, per afamats polvoristes. A més a més, les associacions de Sant Vicent Ferrer (Mar, Mercat, Tossal i plaça de la Pilota) van instal·lar, de manera extraordinària, el seus Altars, amb la representació de miracles, destacant la inaguració del seu nou altar per part de l'associació del Mercat. 

Les places, carrers i edificis del cap i casal es van enlluernar d'allò més bé per part d'institucions, corporacions, gremis i veïns, amb l'adorn i enllumenament de façanes, construcció d'arcs i pavillons, alçament d'altars dedicats a la Mare de Déu i templets, no faltant ni tendals, tapissos, garlandes, banderes o fanals, entre altres elements ornamentals.

La premsa local i forana va donar compte detallat de tots els actes i funcions, amb l'anunci, mesos abans, de la celebració centenària, els seua preparatius, durant el seu transcurs i també sobre el ressó i l'impacte que va tindre per tot arreu.

Per a la posteritat no només ha quedat el testimoni de les cròniques i notícies de la premsa, ja que seguint una digna tradició secular, també per aquesta celebració centenària es va publicar un acurat informe de caràcter oficial, obra de l'insigne cronista de la ciutat, Vicente Boix Ricarte, sota el llarg títol "Memoria histórica de las fiestas celebradas en Valencia con motivo del 2º centenar de Nuestra Señora de los Inocentes Mártires y Desamparados en el mes de mayo de 1867", publicació editada el mateix any en la imprempta de Salvador Martínez.

Per al diari "Las Provincias", fundat l'any 1866, hauria de ser la primera festa centenaria a la qual li va donar cobertura informativa i de manera molt exhaustiva, siga anunciant els actes previstos com la seua posterior crònica, a més de tot l'ambient que es va viure en places i carrers. 

En l'edició de l'11 de maig, inici oficial de les celebracions festives, s'exposa que cada dia s'informará dels actes previstos: "Hoy comienzan las fiestas del Centenar, y para que las personas que no tienen á la vista el programa, sepan las funciones á que pueden asistir, publicaremos en todos los números las que hay dispuestas para cada dia".

A la ciutat es notava ja un gran ambient amb l'afluència i trànsit de la gent pels carrers: "La ciudad presentaba animadísimo aspecto. En las fondas y posadas habia gran confusión, y en las calles del mayor tránsito era difícil este por la afluencia de gentes".

De l'edició del 12 de maig, a més d'informar sobre el programa del dia, amb les funcions religioses i la gran processó vespertina, també es fa un recorregut per l'itinerari de la processó per a donar constància de l'ornamentació desplegada: "Vamos á reseñar, siquiera sea brevemente, cuanto de notable se ha hecho en esta ciudad para celebrar el segundo centenar de nuestra patrona la Virgen de los Desamparados; y para que la reseña pueda servir como de programa á nuestros lectores que dessen visitar los altares, adornos, iluminaciones, etc., que se han colocado en distintos puntos, comenzaremos por describir lo que se encuentra en la carrera de la procesión de hoy".

Sobre la gran processó vespertina del 12  maig, en l'edició del 14 de maig es fa una crònica molt detallada, amb la següent introducció: "La gran procesión del Centenar ha satisfecho cumplidament la ansiosa espectativa del pueblo de Valencia y de los numerosísimos forasteros que han acudido á la fama de la esplendidez de la fiesta".

D'aquesta manera, dia a dia, el diari "Las Provincias" anava anunciant el actes festius i, alhora, feia la crònica d'aquells festejos que havien tingut lloc el dia anterior. L'últim acte va correspondre al trasllat de la imatge de la Mare de Déu des de la Seu cap a la seua Capella, com a retorn, tal com es pot llegir en l'edició del 23 de maig, amb aquesta ressenya: "Ayer tarde dieron fin las fiestas centenarias con el retorno de la venerada imágen de Nuestrs Señora de los Desamparados á su real capilla. A la cinco salió la procesión de la iglesia Catedral en la misma forma y con semejante acompañamiento que en el dia de su traslación, y recorriendo la misma carrera en sentido inverso, y despues de haber recibido la entusiata ovación de los valencianos durante toda ella, y en especial en la plaza de la Constitución, donde se arrojaron palomas de colores, versos y flores á la Virgen, vuelta de frente al pueblo parecía despedirse de él, el señor arzobispo pronunció una sentida plática y la venerada imágen entró por fin en su capilla á las siete de la tarde, mientras en la plaza seguía el estruendo de los vítores, de las músicas y de las campanas, eco fiel del entusiasmo valenciano"

Del ressó que van tindre les celebracions festives del II Centenari va quedar constància en l'edició del 25 de maig, amb la ressenya de capçaleres de premsa de tota Espanya que van donar complida informació: "Las fiestas de Valencia han tenido gran eco en toda España. Los periódicos de todas las provincias hablan de ellas con gran entusiasmo, y los más importantes publican cartas de redactores especiales que han venido a escribir la crónica de la solemnidad. En Madrid La Epoca, El Pabellón Nacional y Los Sucesos han publicado séries curiosas de correspondencias, en Barcelona El Diario y La Corona. En todas estas cartas se elogia sobremanera la brillantez, desconocida en otros puntos, de las procesiones y funciones religiosas, el espectáculo sorprendente de la iluminación general la cabalgata, y otros detalles de las fiestas. La esposición regional también es muy elogiada por todos y debemos recoger la confesión del cronista del Diario de Barcelona, que declara son las de Valencia la mejor que se ha hecho en España".

Fins i tot, un diari de Londres també va fer crònica de las festa centenària: "No se han encerrado en la Península el eco de las fiestas valencianas, pues en el Standart, importante periódico de Londres, hemos leido una estensa correspondencia sobre ellas".

Amb tot això, ens podem fer una idea prou aproximada del que va suposar la celebració del II Centenari dedicat a la Mare de Déus dels Desemparats en aquell any de 1867.

Fonts documentals:
Bivaldi
Diccionari d'historiadors de l'art català, valencià i balear

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Blog "De la festa, la vespra":