diumenge, 24 de gener del 2016

Els Porrats de gener i febrer a la València de 1880 (I)

Fullejant, fullejant alguns dels diaris valencians de 1880, com "El Católico", "La Unión Católica" i "El Comercio", respectivament, es topetem amb notícies i cròniques sobre els Porrats del mes de gener i febrer, que anem a rescatar.

En l'edició del 17 de gener del diari "El Católico", apareix una ressenya sobre el Porrat de Sant Antoni Abat, que ja es muntava la vespra de la festivitat: "Ayer por la tarde fué mucha la gente que, con motivo de hallarse el jubileo de las Cuarenta Horas en el convento de San Antonio de la calle de Sagunto, visitaron aquel apartado barrio, haciendo un regular consumo del "torrat" que se vende en las cercanías del templo".

El Católico (17/01/1880)

I es completa la notícia, amb la previsió lògica d'una major assistència el dia de la festa del sant anacoreta, amb la benedicció dels animals: "Hoy, si el tiempo favorece, será mucha mayor la concurrencia, debido a la gran devoción que existe en este dia, y segun antigua costumbre, por la mañana serán llevadas a la puerta de la iglesia las caballerias de los vecinos de nuestra huerta para recibir los exorcismos con el ceremonial correspondiente".

Estampa (s. XIX)

Uns dies després, el mateix diari “El Católico”, en l'edició del 20 de gener, es fa ressó de les obres de millora a l'ermita de Sant Vicent de la Roqueta, vespres de la seua festa: “La ermita de San Vicente Mártir, que existe al final de la calle de San Vicente, dicha de la Roqueta, ha sufrido una gran mejora; el piso ha sido convenientemente levantado de la rampa que daba entrada a la pequeña iglesia con una sólida pared de mamposteria, aceras espaciosas y adoquinado todo el frente del templo; de manera que en la proxima festividad del Santo el público notará una gran mejora”.

El Católico (20/01/1880)

En l'edició del 22 de gener, festivitat del Sant, a través del diari “El Católico” podem assabentar-nos dels actes festius que tindran lloc, a més dels llocs vicentins que romandrien oberts: “Las capillas de la plaza de la Almoina, calle de la cárcel de San Vicente, casa de Misericordia y barrio de la “Roqueta”, se encontraran abiertas durante el dia, para que los fieles puedan visitar dichos santuarios de glorioso recuerdo...”

El Católico (22/01/1880)

I també s'informa del llocs on estarien situades les parades del porrat: “Los puestos del “porrat”, se situarán en la calle de San Vicente extramuros, plaza de la Almoina y calle del Mar”.

Passat el dia de la festa de Sant Vicent de la Roda, apareix alguna crònica sobre les celebracions. En el diari “El Comercio”, del 24 de gener, s'informa que el mal oratge va condicionar el trajecte processional: “El mal tiempo no permitió ayer que la procesion de San Vicente Mártir, patrón de Valencia, diera la vuelta de otros años”.

El Comercio (24/01/1880)

Però, sobre tot, la crònica posa el seu ènfasi, de forma molt irònica, en la inassistència del governador civil José Botella Andrés, polític molt polèmic, a la processó general, que també en les Falles donarà que parlar.

Un altre diari, “La Unión Católica”, el mateix dia 24 de gener, publica una crònica prou detallada sobre les celebracions al Sant patró, a més de ressenyar la concurrència de la gent a tots els actes i al porrat, malgrat el malt oratge: “A pesar de lo desapacible del dia, la carrera como tambien el porrat de la calle de San Vicente, muy concurridos”.

A més, s'assenyala que el governador civil no va assistir a cap acte i tampoc l'arquebisbe, en aquest cas “por la dolencia que le aqueja”, desitjant-li el seu restabliment.

Fonts documentals: