diumenge, 31 de gener del 2016

Els Porrats de gener i febrer a la València de 1880 (II)

A les acaballes del mes de gener arriba el Porrat de Sant Valeri, que també compta amb la seua crònica, amb l'anunci de la festa i el porrat a través del diari “La Unión Católica”, en l'edició del 29 de gener, vespra de la festa a Russafa: “Mañana tendrá lugar en el popular barrio de Ruzafa el tradicional “porrat”, llamado de San Valero”.

La Unión Católica (29/01/1880)

Les celebracions duren, almenys, dos dies, segons la notícia. També, es destaca la previsió de concurrència per part de la gent, tant per assistir als actes religiosos, com al Porrat, fent-se una alabança de les torrateres: “...cuanto por el deseo de surtirse de las sabrosísimas frutas secas que con tanto aseo y limpieza espenden nuestras valencianas vendedoras”.


D'altra, en el mateix diari, en l'edició del dia anterior, 28 de gener, apareix una notícia molt curiosa sobre les campanes de la parròquia de Sant Valeri i Sant Vicent Màrtir a Russafa, aprofitant l'anunci de la festa: “Hoy al toque de oraciones anunciarán las campanas de la torre de la iglesia parroquial de San Valero y San Vicente mártir, que mañana comienza en dicho templo el Jubileo de las Cuarenta-Horas...”

La Unión Católica (28/01/1880)

En la ressenya es fa tota una glossa sobre la qualitat sonora de les campanes: “No cabe duda (…) que el juego de campanas de que nos venimos ocupando, es le mejor que existe, no solo en Valencia, si que tambien fuera de ella; no hay mas que verlas para juzgarlas”.

No es queda en això només, també es plantejen algunes qüestions, des de l'admiració: “...¿cómo se ha podido reunir tanta belleza en un pueblo que cuando se fundieron dichas campanas, que fueron en distintas épocas, era una feligresia reducida y sobre reducidad pobre?”.

I l'altra qüestió: “... y ¿cómo habiendose fundido con intérvalos de muchos años unas de otras, se ha podido combinar una escala musical tan perfecta y acabada hecha por diferentes fundidores?”.

Cap al final, es fa la descripció de les sis campanes que formen part del campanar de Russafa, amb el detall del nom de cadascuna, el seu pes en arrobes i l'any de fundició. I culmina així: “...las campanas de la torre del que fue pueblo de Ruzafa no tienen rival, esto es una gloria mas para nuestra querida Valencia”.