El gravat que ens trobem com a representació del mes d'agost en el "Calendario Pintoresco" correspon a la Fira de Xàtiva, una fira comercial de gran renom per tot arreu, no només per les rodalies de la comarca i, per això, digna de ser plasmada en el calendari.
Mes d'agost |
Així mateix, al costat del portal es pot veure la font del lleó, on estava situada d'origen, rajant l'aigua des de les seues gargamelles, a més d'una part del llenç de la muralla, una imatge que ja no forma part de l'imaginari col·lectiu i, per tant, amb un gran valor testimonial de com estava configurat un indret significatiu de la ciutat de Xàtiva.
En la part davantera de la imatge podem distingir com tres escenes. A l'esquerra, una de les activitats principals de la Fira, el moment possible de tancar un tracte entre dos homes sobre la venda d'un cavall i al costat, de testimoni, es troba una dona amb una cistella en el braç.
Al mig de la imatge, apareix la figura del típic orxater amb saragüells i arremangat, apaciguant la set i la calor dels que semblen dos feriants ben mudats. I a la dreta, podem veure dos xiquets, també mudats, un d'ells tocant un tambor i l'altre sonant el que pot ser una flauta, instruments de joguet adquirits en alguna de les parades de la Fira.
La il·lustració, tan ben simbolitzada, reflecteix molt bé la vitalitat i dinamisme de la Fira, amb la confluència i aglomeració de molta gent que es congregava durant els tres dies de duració, al voltant de l'actitivitat comercial i sense privar-se dels actes festius que també es feien, com els focs d'artifici.
En la premsa de l'època es poden llegir breus cròniques i ressenyes de la Fira de Xàtiva, fins i tot en la premsa forana, com el diari de Madrid "La Correspondencia Autógrafa" de l'any 1859, en l'edició del 26 d'agost, que informa del següent en la pàgina de portada: "La feria de San Felipe de Játiva ha estado sumamente concurrida, haciéndose mucho negocios y presentándose muchos ganados".
Del mateix any, hi trobem una altra ressenya en el diari mallorquí "El Isleño", del 9 de setembre, amb una informació molt documentada sobre la transacció comercial de la Fira, exponent de la seua rellevància entre les fires: "Se han vendido en la feria de Játiva 2,700 becerros de la sierra de Alcaraz y Segura: 1,400 bueyes y vacas de cria: 3,000 bestias, entre caballos del pais y franceses, jumentos y mulitas vendidas á subido precio: 5,000 cabezas de ganado lanar y 100 cargas de horcas de aventar". També s'informa de la quantitat recaptada per l'hospital, beneficiari de les parades i llocs públics de la fira, a més del número de visitants que havien pernoctat durant els tres dies, aproximadament uns huit mil, segons la notícia.
De la Fira de Xàtiva de 1862, hi ha una ressenya compartida pels diaris madrilenys "La Correspondencia de España" (21 d'agost) i "La Iberia" (28 d'agost), en la que es destaca la gran afluència de gent, sobretot dels municipis de la Ribera: "La feria de Játiva ha estado este año tan animada como de costumbre. Millares de forasteros, la mayor parte de los pueblos de la ribera, llenaban las calles de la ciudad y las verdes alamedas en las que esponen sus géneros los vendedores".
I també informa sobre les transaccions comercials, posant l'èmfasi en els preus prou alts de les vendes: "El ganado, tanto caballar y mular, como vacuno y de lana, principal objeto de las transacciones, se ha presentado con abundancia, si bien conservándose bastante altos los precios".
De l'any 1863, de nou el diari "La Correspondencia de España", en l'edició del 22 d'agost, apareix una notícia sobre una Fira de Xàtiva molt animada i resaltant tot el seu caràcter festiu: "Grande animación ha reinado en las fiestas de Játiva, á las que han acudido muchos forasteros, atraidos los unos por el interés que ofrece la feria, y otros por el risueño aspecto que presenta en tales dias la antigua Setavis. Las funciones de la iglesia han sido solemnísimas y los fuegos brillantes".
Per la forta calor que feia, els venedors d'orxata sembla que van fer el seu agost, segons la ressenya: "Lo único que ha desagradado á los forasteros ha sido el intenso calor que se experimenta en aquella población, el cual inundado de copioso sudor todas las frentes, ha contribuido para que hiciesen su agosto los vendedores de horchata".
A més d'això, la crònica sobre la Fira de Xàtiva culmina amb la satisfacció dels feriants per les vendes i transaccions realitzades al llarg dels dies: "Las transacciones mercantiles han estado bastante animadas, y parece que los feriantes no están descontentos".