dimarts, 24 de desembre del 2013

Un relat sobre la Nit de Nadal a València, publicat en 1893 (I)

Vespres del Nadal de 1893, la revista barcelonina "La Ilustración Artística", en la seua edició del 18 de desembre, va publicar un monogràfic nadalenc, més en concret sobre la Nit de Nadal, amb un grapat de cròniques, relats, poemes i també d'il.lustracions, "como regalo á los señores suscriptores de la Biblioteca Universal Ilustrada", tal i com podem llegir baix de la capçalera. 

La Ilustración Artística (18/12/1893)

En este monogràfic tan curiós, podem fer tot un recorregut  geogràfic al voltant de la Nit de Nadal, des de Galicia fins a Andalucia, passant per Catalunya, Aragó o llocs com a Madrid i Mallorca, arribant fins i tot a terres d'ultramar, com a Cuba, Puerto Rico, Mèxic o Xile. 

En eixe itinerari geogràfic, també apareix la ciutat de València, amb un relat melodramàtic, signat per l'escriptor valencià Luis de Val, on podem saber també de les costums i ambient del Nadal valencià. A més, a tota pàgina, apareix una il.lustració amb diversos gravats costumistes, dibuixat per l'artista, també valencià, Germán Gómez Niederleytner.

La Ilustración Artística (18/12/1893)

De la Nit de Nadal a València, el relat diu que es celebra de la mateixa forma que en altres capitals, però en cap amb tant de gaudiment. Això podem llegir: "...pero en ninguna con tan franca alegría como allí, sin duda porque sus hijos son de carácter expansivo, y como ellos mismos dicen, festero".