divendres, 20 de juny del 2014

Una Roca "constitucional" en el Corpus de 1820

L'any 1820, en la celebració de la festa del Corpus anava a donar-se una novetat, molt extraordinària, en un dels actes festius més tradicionals, com era ja en aquella època la carrera o desfilada de les Roques, previa a la solemne processó eucarística.

La novetat tan especial era l'eixida d'una Roca o carro triomfal de motiu "constitucional", en referència a la Constitució de 1812 o de Cadis, coneguda popularment com "la Pepa", més en concret a l'article 12, dedicat a la Religió. 
    
Constitució de 1812

Aquest fet inaudit, però no casual, podem saber-ho per les ressenyes, més que notícies, de dos diaris d'aquell periode: "Miscelánia de comercio, política y literatura", editat a Madrid i "La Abeja del Turia", editat, como no, a la ciutat de València. 

En el diari madrileny, exaltant la magnificiència del Corpus de València, es pot llegir en la seua edició del 17 de juny la nota següent: "En la procesion del corpus de Valencia, una de las más magníficas que se hacen en el reino, se ha celebrado mucho la idea feliz de un carro triunfal en el que se veía el libro de la constitución, abierto al capítulo 12: de la Religión".

Miscelánia de Comercio... (17/06/1820)

Per la seua part, el diari valencià es fa ressó, en la seua edició del 9 de juny, d'un article publicat en el diari "Floresta Patriòtica", derivació del "Redactor Constitucional", en el que es vol destacar l'eixida del carro triomfal de la Constitució: "En el número 2º hay uno, en el que hablando de la solemnidad con que se celebró la festividad del Sacramento en esta ciudad, da el parabien á la idea feliz, religiosa y oportuna del carro de triunfo, en el que se veia el libro de la Constitución abierto al artículo 12. De la Religión."



La Abeja del Turia (09/06/1820)

La presència de la Roca "constitucional" en la solemnitat del Corpus queda com una acció simbòlica al voltant de la restauració de la Constitució de 1812, en consonància amb la primera etapa de l'anomenat "trienni liberal", que es va iniciar amb el famós pronunciament del militar Riego a primer d'any de 1820.

Això si, inherent a la festa del Corpus, es posa en valor preeminent el caràcter confessional de la primera Constitució, amb l'exaltació de la religió catòlica, reconeguda com l'única veritable, excloent la pràctica de qualsevol altra confessió religiosa. En este cas, la Constitució de Cadis no es mostrava gens "liberal".

Esta notícia, que podria quedar com una anècdota festiva o curiositat històrica, cobra un valor prou significatiu en l'actualitat, on també estrenem una nova etapa de la nostra història, amb un grapat de reivindicacions socials i polítiques, entre altres la reforma constitucional, fins i tot d'un sistema d'Estat.


Fonts documentals:
Sàpiens - Descobreix la teva història
Cervantes virtual
Congreso de los Diputados
Google Books