dissabte, 31 de gener del 2015

La festa de Sant Vicent Màrtir de 1853 (II)

La segona ressenya que sobre la festivitat de Sant Vicent Màrtir apareix al diari "El Catòlico" del 26 de gener de 1853, es fa ressó de la processó general del sant patró pels carrers de la ciutat. Una notícia extreta també del diari "El Valenciano", en aquest cas de l'edició del 24 de gener.

El Católico (26/01/1853)

En aquells anys la processó es feia per la vesprada, congregan-se la gent per l'itinerari de costum, encara que aquell any, segons la crònica, la presència era menor que altres anys, per l'oratge: "Anteayer se verificó la procesion general que todos los años se celebra en igual dia, y en obsequio del santo patrono de esta ciudad San Vicente mártir. Los balcones estuvieron adornados como de costumbre, y la concurrencia, á causa de la desigual temperatura, no fué tan numerosa como en los años anteriores".

Goigs a Sant Vicent Màrtir (s.XIX)

A més, la notícia destaca algunes situacions de perill ocasionades pels conductors de cavalleries, segurament les tartanes, sempre inevitables: "En medio del bullicio que naturalmente producen estos acontecimientos en los valencianos, fuimos espectadores de mas de una escena desagradable ocasionada por la imprudencia y temeridad de algunos aurigas".

I, finalitza, posant de relleu la transgressió de les normes establides: "...que olvidándose de ciertas disposiciones del bando del buen gobierno, atravesaron la carrera en varias direcciones, estableciéndose propio motu á las embocaduras de las calles con notable perjuicio del público pedestre".

Podem imaginar que la processó d'aquell any, amb més d'un embolic, podria haver acabat com el rosari de l'aurora.