dijous, 19 de febrer del 2015

Les festes patronals de Campanar de 1882 (I)

Aquell any de 1882 les festes al poble de Campanar es presentaven amb molta brillantor, si fem cas de la crònica del diari valencià "El Constitucional", que en la seua edició del 16 de febrer, ens mostra el programa festiu dedicat a la Verge de Campanar, la seua patrona.

El Constitucional (16/02/1882)

Una crònica amb este pòrtic introductori: "Las fiestas que anualmente dedica el pueblo de Campanar á su inclita patrona, revestirán este año gran esplendor, á juzgar por las noticias que hemos recibido de aquella población".

I com tota festa valenciana, té la seua vespra: "La víspera de la festividad de la Virgen, ó sea el 18 de Febrero, á las dos de la madrugada, habrá un vuelo general de campanas, titulado el toque de Alba, el cual viene verificándose todos los años desde inmemorial fecha".

Del dia gran de la festa, s'anuncien els actes religiosos de la misa de descoberta a les set de matí i la solemne misa cantada a les deu hores, amb la participació d'un eminent orador sagrat, el rector del poble d'Anna, Juan Bautista Aguilar.

Goigs (S. XIX)

Ja per la vesprada, continuen els actes festius, amb música i castell de focs artificals: "Por la tarde, desde las tres hasta el anochecer, amenizará el paseo de la plaza de la Iglesia una banda de música de esta capital que tocará las piezas más selectas de su repertorio, y a las ocho se disparará un bonito y bien confeccionado castillo de fuegos artificiales".

També s'anuncia el costum de les Quaranta Hores, així com la data de conclusió de les festes, sense oblidar que en el seu transcurs tindrà lloc el tradicional porrat: "Las fiestas concluirán el 26, y durante ellas tendrá lugar el tradicional porrat en la plaza de la Iglesia".

En l'edició del 15 de febrer, en el mateix diari "El Constitucional" també trobem una molt breu notícia sobre els preparatius de les festes a Campanar.

El Constitucional (15/02/1882)

En aquest cas, queda ressenyada la sol.licitud de permís per disparar els focs d'artifici: "Los clavarios de las fiestas que celebran anualmente en Campanar á su patrona, han solicitado el competente permiso para disparar fuegos artificiales el domingo próximo, dia de la Virgen".

Fonts documentals: