diumenge, 27 de desembre del 2015

Les festes de Nadal de 1883 a València (II)

En aquell any de 1883, el segon dia de Nadal, 26 de desembre, també era festiu, completant el cicle de tres dies de les anomenades Pasqües de Nadal, on l'animació no decreixia, sobre tot al voltant de la fira del Parterre i també dels teatres amb els seus espectacles, anunciats en la secció corresponent dels diaris.

En l'edició del 27 de desembre del diari "El Constitucional" es dóna constància de l'ambient de gatzara que hi havia per tota la ciutat durant el transcurs del segon dia de Nadal, acompanyat d'un bon oratge: "Ayer, á pesar de ser segundo dia de Pascua, notose una animación muy crecida en nuestra población, ayudándola mucho el hermoso dia que hizo".

El Constitucional (27/12/1883)

I, com s'ha assenyalat, on hi havia més ambient era a la fira i als teatres: "El Parterre sitio de la feria estuvo muy concurrido por toda clase de sociedad y no pocos niños; pero en donde el gentio ha sido inmenso y se ha notado la festividad mayormente ha sido en los teatros: lo mismo Apolo que el Principal, y Ruzafa que Colon, y los niños de San Vicente que la Princesa, se han visto extraordinariamente concurridos".

Teatre Principal

Tal com es pot comprovar en la llista d'espectacles del mateix diari, entre les representacions teatrals predominaven les sarsueles. I al teatre del Col.legi dels Xiquets de Sant Vicent es representava una funció dramatitzada sobre el Naixement de Jesús.

Llista d'espectacles (27/11/1883)

Segons la crònica del diari, els dies de Nadal conformaven un parèntesi de l'activitat laboral , dies d'esbarjo i folgança, que es tornava a reprendre immediatament amb l'horitzó festiu del Carnestoltes: "Son dias de muy justo regocijo en que el trabajo se suspende para comenzarlo luego con mas ahinco y aficion; hoy la pascua es universal, la gente se ha divertido y holgado bastante y vuelve al trabajo de su sustento hasta las profanas fiestas del Carnaval".

El propi diari publicava una edició més reduïda, per donar festa als seus treballadors: "El no privar á nuestros operarios de esta participación en la general fiesta, nos hace publicar hoy solamente medio periódico..."

Impregnats de l'ambient de gatzara i búllicia, podriem entonar una nadala, que vindria a compte del rebombori nadalenc d'aquella època:
Estes festes de Nadal,
les hem passades molt bé.
Ai, Pep! Ai, Pep!
les hem passades molt bé.

Fonts documentals: