diumenge, 3 de gener del 2016

Les festes de Nadal de 1883 a València (III)

Transcorreguts els dies principals de la Pasqüa de Nadal, arribem al dia 28 de desembre, on encara estava molt present en aquella època el costum de fer o gastar innocentades entre la gent. Els diaris no eren aliens a les bromes i es podria trobar entre cròniques i notícies el que molt bé es podia identificar com una innocentada.

Fent el seguiment del diari “El Constitucional”, en l'edició del 28 de desembre, apareix una notícia que mereix el qualificatiu d'innocentada i està dedicada a l'escriptor i polític Polo y Peyrolón, potser per les seues conviccions tradicionalistes.

El Constitucional (28/12/1883)

La notícia anúncia que l'escriptor, fatigat de la vida mundana i de no trobar dona que vullga acceptar els seus favors, hauria decidit ingressar al sacerdoci: “Según noticias que recibimos por conducto fidedigno, parece que el abundante escritor Sr. Polo y Pereylón, cansado ya del bullicio mundanal y no hallando en Valencia dama que sea digna de sus favores, va á ingresar en el sacerdocio y ser nombrado predicador del convento de San Gregorio”.

Un altre costum, que ha perdurat encara durant molt de temps, era la felicitació nadalenca des del món dels oficis, les més conegudes dels serenos, vigilants, escombraires, modistes o enllustradorss, però també altres corporacions es preocupaven d'entregar la seua felicitació nadalenca i obtindre encara que fora una xicoteta propina.

Com ja s'ha destacat a través de l'extracte de notícies de la premsa de 1883, durant els dies de Nadal els teatres eren llocs de molta afluència de gent, aprofitant el porters i acomodadors dels teatres per entregar la targeta de felicitació als espectadors que assistien a les funcions programades i, de segur, rebre les estrenes.

Felicitació nadalenca

I els dies passaven i passaven, entre negoci i esbarjo, fins arribar cap d'any i estrenar un altre temps, l'any nou, per retornar a reprendre el cicle anual festiu a la ciutat de València, amb els Porrats de gener i febrer, des de Sant Antoni Abat fins a la Mare de Déu de Campanar, passant per San Vicent de la Roda, Sant Valeri, la Candelera i Sant Blai. 

La roda de l'any va fent el seu camí...