dijous, 24 de desembre del 2015

Les festes de Nadal de 1883 a València (I)

Les festes de Nadal de 1883 a la ciutat de València es van presentar molt animades i amb molt bon oratge, segons les cròniques publicades al diari valencià "El Constitucional". L'expressió "animació" és la més utilitzada i la que millor reflecteix l'ambient de Nadal a la ciutat de València en aquell any.

El Constitucional (25/12/1883)

En l'edició del 25 de desembre, l'entrada de la notícia posa en relleu la gran animació que hi havia per tota València: "Grande es la animación que se nota en Valencia con motivo de las presentes fiestas de Navidad".

Un ambient d'animació que es podia ja palpar la vespra de Nadal, per la gran aglomeració de gent pels carrers i botigues: "Ayer tarde la circulación por las calles era grandísima; las tiendas de ultramarinos y confiterias se veian atestadas de gente que corrian á proveerse de toda clase de golosinas y manjares".

El mundo de los niños (30/12/1889)

I per la nit, la Missa del Gall, també amb gran concurrència i molt d'ambient fins la matinada: "Anoche las tradicionales misas del Gallo se vieron concurridas, y casi hasta el amanecer no ha estado en calma nuestra populosa ciudad".

Un lloc, també amb molta animació, era la Fira de Nadal, situada al Parterre: "Una de las cosas que en Valencia más contribuyen á la animación en estos dias, es la féria del Parterre que hoy empezará".

En una altra ressenya del mateix dia, s'anúncia l'actuació de la banda de música de bombers al Paterre: "La banda de la brigada de Zapadores bomberos amenizará hoy de doce á dos de la tarde, el paseo del Parterre, donde se encuentra instalada la féria".

L'edició del 26 de desembre torna a reiterar sobre la gran animació que hi havia per tota la ciutat la nit de Nadal, amb la xicalla donant serenates per tot arreu: "...nuestras calles eran una verdadera Babel ó una ciudad de locos; por ellas no se podia andar á causa de las numerosas comparsas de chiquillos que con almireces, latas de petróleo vacias, trompetas, zambombas y demás útiles de esa noche de algazara, iban dando serenatas á todos los pacíficos vecinos".

Una imatge molt típica del Nadal a molts pobles i ciutats, que podem veure recreada, anys després, en un cromo de la revista il·lustrada "El Mundo de los Niños", en l'edició del 30 de desembre de 1889.

El Constitucional (26/12/1883)

I la notícia finalitza de la següent manera: "La gente este año, como siempre, está dispuesta á divertirse y no escamitar medios"

Una frase plenament vigent en els temps actuals. Mutas, mutandi. Carpe diem!

Fonts documentals: