dimarts, 24 de desembre del 2019

Les festes de Nadal de 1898 a València

En la Guia Diamante no hi trobem cap ressenya sobre la celebració de les festes nadalenques a la ciutat de València. A banda del recorregut festiu que hem fet al llarg de l'any a través de la Guia Diamante, la secció "Costumbres populares" es completa amb les següents ressenyes: la celebració bulliciosa i musical del diumenge a València, les flors i les maduixes com exponents de l'arribada de la primavera, la singularitat del Mercat de les Flors, l'afició arrelada pel tir al colom i, fins i tot, la tradicional institució del Tribunal de les Aigües.

Sobre les festes de Nadal de l'any 1898, any de l'edició de la Guia Diamante, podem consultar en l'afamat "Almanaque de Las Provincias", el de l'any 1899, en concret en la secció corresponent als esdevinents enregistrats de l'any anterior: "Navidad llegó, no ofreciendo novedad alguna la Noche-buena, y viéndose muy concurrida en los siguiente días la Feria, que se instaló en los solares de San Francisco. En ella se instalaron dos tómbolas, una del Patronato de la Juventud Obrera y otra de la Cruz Roja".


Solars de Sant Francesc (Guia Diamante, 1898)


A més a més, també s'obriren diversos pavillons, entre els qual destacaria, sens dubte, el dedicat al cinematògraf, encara en els seua albors: "Había varios pabellones con fonógrafos, cinematógrafos, teatros mecánicos, circo y colección de fieras".

Una altra curiositat dels Nadals de 1898 va ser l'eclipse de lluna que va tindre lloc la nit del 27 al 28 de desembre, anunciat pels calendaris d'aquell any, com el "Calendario para el Antiguo Reino de Valencia correspondiente al año 1898", on es detalla la seua evolució horària: "Eclipse de Luna, visible en Valencia.- Principio, á las 9 y 47m. de la noche del día 27; principio de la totalidad, á las 10 y 56m. de id.; fin de la totalidad, a las 12 y 25m. de id; fin, á la 1 y 35m. de la madrugada del 28".

El diari republicà "El Pueblo", en la seua edició del mateix 27 de desembre, fa ressenya sobre l'eclipsi de lluna, a partir del anunci fet pels astrònoms, aportant, entre altres dades, la seua durada: "El eclipse total durará una hora y veintiséis minutos. La luna saldrá por completo de la sombra de la tierra á la una y tres minutos de la madrugada...". També es pot trobar informació sobre la tòmbola de la Creu Roja i el circ de les feres.

En l'edició del 28 de desembre, el diari "El Pueblo" es fa ressó de l'expectació que va generar l'eclipsi de lluna entre els valencians: "Anoche fué muchísima la gente que desde las calles y desde las azoteas presenció el eclipse de luna que ocurrió en el tiempo y modo que habíamos anunciado".

Altres notícies i ressenyes sobre la fira del Nadal, les actuacions espectaculars del domador de lleons o els establiments que oferien dolços i torrons es poden trobar durant el transcurs del cicle nadalenc. Però, també, cal destacar les emotives notícies sobre el repatriats que arribaven de l'illa de Cuba en un any que sempre quedarà marcat per les guerres colonials de Cuba i Filipines. 

Fonts documentals:
BVPB
BIVALDI