De forma complementària al relat de l'escriptor i viatger francés Henry Lyonnet, sobre la festa de Sant Vicent Ferrer de 1891 i reflectida en la seua obra "À travers l'Espagne innconue", anem a conèixer diverses cròniques i notícies periodístiques sobre les festes vicentines d'aquell any, que hem pogut rescatar d'alguns diaris, a saber: "La Correspondencia de España", "La Época", "El Imparcial i "El Siglo Futuro".
L'enfocament que dona sobre la festa de Sant Vicent Ferrer el diari independent "La Correspondencia de España", en la seua edició del 6 d'abril, seria més bé una breu notícia, en este cas signada per Ferrando, corrresponsal del diari, escrita el dia anterior i, per tant, informant sobre alguns dels actes del 5 d'abril, vespra de la festivitat del Sant i també d'aquells actes propis del dia gran de la festa. Destaca, en la seua informació, del bon oratge que feia, un dia esplèndid, i també de l'arribada de forasters per a presenciar les festes.
Del diari conservador "La Época", en la seua edició del 8 d'abril, ja finalitzatdes les festes de Sant Vicent Ferrer, més que una notícia, hi podem llegir una crònica prou completa, encara que resumida, de tot allò que conforma la festa vicentina, que mostra l'ambient tan alegre i fervoròs que l'envolta i amb un tractament molt semblant a la perspectiva tan colorista que traspunta en el relat d'Henry Lyonnet.
En esta crònica hi trobem, al final, la ressenya dels miracles que es varen representar, entre d'altres "La mort de la princessa", estrenat a l'Altar de la Plaça de la Constitució, del que Henry Lyonnet hi dona compte en el seu relat. Els altres tres miracles representats varen ser: "L'ànima rescatada", "La muda" i "L'Àngel de l'Apocalipsi".
Dels seus autors, no es dona cap referència, però sabem que l'autoria del miracle "La muda" és del dramaturg Eduard Escalante i que el miracle "L'Àngel de l'Apocalipsi" és de Joaquim Balader Sanchis.
Dels dos diaris citats, hi podem conéixer dels Altars que es varen alçar aquell any de 1891: carrers del Mar i del Tros-Alt i plaçes del Pilar i de la Constitució, respectivament. I en el diari "La Época", a més, remarquen que l'altar del Mercat, l'any anterior ja no va celebrar la festa per motius econòmics.
D'altra, el diari "El Imparcial" es fa ressó de la festa de Sant Vicent Ferrer, en la seua edició del dia 6 d'abril, destacant el quatre altars alçats en diferents llocs de la ciutat, on es representen "autos dramáticos", basats en la pietat i miracles del Sant. També informa que són xiquets els que hi fan les representacions, vestits a l'ús de l'època de Sant Vicent. Molta gent acudeix a la festa, millars de persones i amb un gran nombre de forasters.
La mateixa notícia, però més breu encara, es pot llegir en el diari "El Siglo Futuro", en la seua edició del dia 7 d'abril, on identifiquen les representacions del miracles amb la denominació de funcions.
Per últim, també del diari "El Siglo Futuro", en la seua edició del dia 10 d'abril, des del seu posicionament catòlic incideix, sobre tot, davant els actes litúrgics que es varen celebrar el dia de la festivitat del Sant, d'una banda a la Seo, on es fa referència de l'oficiant i del predicador de la Missa solemne, així com de la representació municipal presidida per l'alcalde; d'altra la funció religiosa de la Casa Natalícia, on també va a assistir una altra representació o comissió de l'Ajuntament.
Fonts documentals: