diumenge, 11 d’agost del 2013

Una València de cromo: Altres cromos estrangers amb il.lustracions de la ciutat (I)

A banda del cromo sobre la festa de l'Assumpció a València, també apareixen algunes imatges de monuments de la ciutat en cromos editats per companyies comercials d'altres països, encara que escases, que formen part de sèries de caràcter monumental.

De l'afamada companyia belga d'extracte de carn "Liebig", que deu el seu nom al químic alemà Justus von Liebig (1803-1873), es pot trobar dos cromos vinculats a la ciutat València. 

En una sèrie de 1909, titulada "Portes de villes historiques", apareix el portal de Quart, vist de forma lateral, amb el llenç de muralla i gent en moviment. Al fons, es pot apreciar, en un sombrejat, el convent de la Corona.



Com es pot també comprovar, en la part superior del cromo diu: "Puerta de Cuarte à Valence". En el revers del cromo, es pot llegir una molt breu ressenya sobre el portal de Quart.



La il.lustració sembla estar inspirada o copiada d'un gravat de Rouargue que es pot veure en la publicació "Le Magasin Pittoresque", de l'any 1854, corresponent a un article titulat "Souvenirs d'un voyage en Espagne", on també apareix un gravat del portal dels Serrans, del mateix autor. 


La sèrie "Portes de villes historiques" es completa amb altres cinc portes d'accés de ciutats europees: Lubeck, Cambridge, Siena, Brusel.les i Chartres. 


Fonts documentals: