La Fira de València de 1893 va tindre com últim acte la Cavalcada al.legòrica, celebrada el 31 de juliol, colofó d'aquella edició, on una de les escenes més celebrades pels assistents va quedar impresa en la col·lecció de cromos sobre la Fira.
En alguns dels cromos es poden veure diverses figuracions o personatges que corresponen a l'escenificació d'unes noces valencianes, es a dir, un casament segons la costum valenciana, tal i com s'assenyala al peu de la il.lustració.
En la crònica sobre la Cavalcada, que apareix en el diari madrileny "El Liberal", en l'edició de l'1 d'agost, signada per l'escriptor i periodista valencià Luis Morote, es podem recrear amb l'escena del casament, presentada com un seguici nupcial i sabent, a més, dels seus organitzadors: "Sigue después un cortejo nupcial, exacta reproducción de un cuadro de costumbres valencianas de principios de siglo, organizado por los alumnos de la Escuela de Bellas Artes".
I es passa a descriure quasi tots els figurants que formen part de la vistosa i nombrosa comitiva nupcial: "Formaban este cortejo dos cantadores, dos dulzaineros, diez músicos, cuatro trabucaires, dos labradores, los novios, los padrinos, el alcalde y la alcaldesa, el señor ó cacique del pueblo, el médico, cinco parejas de invitados y un carro de paella, que figuraba una enorme sartén."
Finalitza la descripció del casament, posant de relleu l'ornamentació d'aquesta escenificació i també la complaença del públic present: "Toda esta gente iba ricamente vestida y montaba briosos caballos. El público aplaudió estrepitosamente celebrando mucho las clásicas grupas".
Una altra crònica sobre la gran Cavalcada al·legòrica i, en concret, del seguici nupcial es pot llegir al diari madrileny "La Iberia", del dia 2 d'agost, en este cas una reproducció del diari valencià "Las Provincias", on també podem fruir d'una descripció prou detallada.
Dels pavellons plantats en la Fira de 1893, en els cromos apareix el pavelló de la Xarxa Telefònica, que també podem trobar-ho, junt amb altres pavellons, en el setmanari barceloní "La Ilustración Ibèrica", en la seua edició del 12 d'agost, reproducció de fotografies d'Emilio Alcina, segons consta al peu de les il·lustracions.
Sobre la Fira de València, el setmanari il·lustrat fa tota una lloança de l'edició de 1893: "Con brillantez superior aun á la de los demás años acaba de celebrar la hermosa ciudad del Turia su siempre animadísima y pintoresca feria de San Jaime, instalada en el jardín del Real".
El mateix setmanari, "La Ilustración Ibérica", en la seua edició del 19 d'agost, també reprodueix altres pavellons i paradetes del recinte ferial, com el pavelló dels bombers i la zona de les parades d'orxateries, xocolateries i bunyoleries.
El programa oficial dels actes de la Fira de València de 1893 queda reflectit, amb tot detall, al diari barceloní "La Dinastía", del 19 de juliol, on podem conèixer, com a curiositat, l'extens recorregut de la Cavalcada al.legòrica per diferents carrers de la ciutat, partint del carrer Colon i finalitzant davant la Plaça de Bous.
Fonts documentals:
Biblioteca Digital Hispànica