Entre la gran varietat de calendaris i almanacs que es publicaven cada any durant el segle XIX, a més de circular per tot arreu, podem destacar un calendari molt singular editat a València en l'any 1859, encapçalat en la seua portada amb un títol molt cridaner: "Calendario pintoresco, profético, astrológico y lunático del Reino de Valencia para el año bisiesto de 1860".
Portada |
L'autoria d'aquest calendari queda emmascarada sota el nom de "Fray Polipodio", del qual no disposem de cap identitat real o una referència personal vinculada al que pareix un pseudònim. Això sí, per a atrauare la seua adquisició i posada en venda, en la mateixa portada s'anuncia com una edició il·lustrada amb 60 magnífics gravats en fusta.
L'edició del calendari pintoresc es va fer en l'anomenada "Imprenta de la Regeneración Tipogràfica", propietat de l'afamat editor, impressor i llibrer Ignacio Boix (1807-1862), com també es va editar, el mateix any, una publicació molt rellevant: "Los valencianos pintados por ellos mismos". Aquesta impremta va ser l'últim projecte empresarial promogut per aquest editor, ja que pocs anys després va morir.
D'entre els gravats que es mostren en el calendari pintoresc, conté una sèrie d'il·lustracions que recullen festes i costums de la roda de l'any festiu de la ciutat de València, conforme avancem mes a mes, algunes molt difoses i conegudes com la que es considera la primera imatge de les Falles de València, capçalera del mes de març o també la representació del Miracles de Sant Vicent Ferrer, mostrada en el mes d'abril i que podem trobar en l'obra "La ciutat de València" de l'insigne intel·lectual, Manuel Sanchis Guarner.
Gravat de les Falles de València |
Durant el transcurs de l'any 2021, anirem mostrant la sèrie de gravats sobre festes i costums, complementat amb ressenyes d'aquella època sobre les celebracions festives a la ciutat de València, a més del seu costumari associat.
Fonts documentals:
BIVALDI
Cervantes Virtual
Internet Archive
Viquipèdia
Fonts documentals:
BIVALDI
Cervantes Virtual
Internet Archive
Viquipèdia