dissabte, 27 de juliol del 2013

De la primera Fira de Juliol en 1871 (III)

A principis de setembre de 1871, encara podem llegir una crònica sobre la primera Fira de València, en concret en la revista "La Ilustración Republicana Federal", en la seua edició del 3 de setembre, amb una línia informativa molt semblant a la que apareix en "La Ilustración de Madrid" del 15 d'agost, però amb altres il·lustracions o gravats.

La Ilustración Republicana Federal (03/09/1871)

La crònica també s'inicia amb la repercusió tan positiva dels ferrocarrils i vapors per l'impuls de la indústria, el comerç i l'agricultura, a més de glossar tota la varietat de festejos i espectacles amb els que la ciutat de València, "la perla del Turia", mostrava als forasters i com lluia amb tot el seu esplendor l'Albereda, lloc principal de la fira. 

Es pot comprovar el paral·lelisme, quasi mimètic, amb la crònica de la "Ilustración de Madrid", mostrant un dibuix del pavelló de la Diputació Províncial:
"El campo de la feria, establecido en el lindo paseo de la Alameda, ha atraído justamente la admiración de todos por sus innumerables y variados puestos de ventas, sus elegantes pabellones y tiendas de campaña, ente las cuales merecen citarse las del Casino, Círculo de Comercio y la del ayuntamiento, sobresaliendo la lindísima de la diputación provincial, cuya vista damos en el presente número".


També es fa ressó de l'arc àrab, amb set mil punts de llum i de la il·lustració d'una parella de xiquets, vestits de valencians antics:
"Merece citarse también el riquísimo arco árabe, construido por el banquero Campo, obra de los Sres. Revenga y Flores, e iluminado por siete mil luces de gas.
No concluiremos sin llamar la atención de nuestro lectores hacia la bellísima pareja de niños que, luciendo el traje de los valencianos antiguos, han llamado justamente la atención de todos y obtenido un premio".



Una altra il·lustració correspon, propiament, a la part de la fira comercial ramadera, mostrant un preciòs exemplar de moltó:
"Como una muestra de los grandes progresos de nuestros ganaderos, damos la copia del magnífico carnero de raza Solano, de peso de diez arrobas, recriado por Lorenzo Soler Aparici, de Ruzafa, y que ha sido premiado con medalla de plata por la inteligente Sociedad Valenciana de Agricultura".



D'allò llegit en esta crònica sobre la Fira de València, es pot comprovar el detall de la referència a Campo, que és fa com a banquer i no de la seua condició de marqués, tot un indicador d'estil de redacció d'una publicació d'orientació republicana.

Això, també es pot veure al final de la crònica, quan destacant els beneficis comercials i econòmics que la fira ha portat a València, la presenta com "esta hermosa y republicana ciudad", felicitant a totes les institucions que han contribuit a la brillantor de la festa.

Fonts documentals: