dijous, 1 de gener del 2015

Les festes de Nadal de 1849 a València (I)

Aquell Nadal de 1849, sembla va ser prou tranquil a la ciutat de València, segons queda reflectit en una crònica del diari madrileny "El Heraldo", en la seua edició de l'1 de gener de 1850.

El Heraldo (01/01/1850)

La crònica del Nadal a València, està compartida amb els dies nadalencs a Barcelona, destacant l'ambient de pau i tranquilitat a les dos ciutats: "Siguen hablando las cartas y periódicos de las fiestas de pascua y del órden admirable que ha reinado en ellas a pesar de lo bulliciosas y alegres que han sido este año".

La crònica sobre les festes de Nadal a València s'inicia donant constància d'uns dies sense incidències: "Han transcurrido los tres primeros dias de Navidad (dicen de Valencia) sin que el menor disgusto ni la más leve riña haya venido á turbar la alegría que les es peculiar".

Estampa de la Sagrada Família (s. XIX) 

A continuació es mostra l'ambient de consum als carrers de la ciutat: "Las calles, las plazas, los paseos se han visto concurridos a pesar de la crudeza de la estacion: los pavos, los capones, han perecido por docenas; las fondas han hecho y siguen haciendo su Agosto, ó mejor dicho, su diciembre".

Com a distracció principal durant el dies nadalencs, sembla que el teatre ocupava un lloc preeminent: "El teatro á pesar de sus interminables repeticiones, y de sus disparatadas zarzuelas, se ha visto constantemente lleno por la tarde y noche; las onzas saltan en la caja de la empresa".

Fonts documentals:
Biblioteca Digital Hispànica (Hemeroteca Digital)
DADUN - Universidad de Navarra