divendres, 7 d’agost del 2015

La Fira de Valencia de 1882 (I)

L'edició de 1882 de la Gran Fira de València va transcórrer entre els dies 20 i 31 de juliol, amb un programa d'actes que compaginava la vessant mercantil de la Fira amb una altra més cívica i festiva.

En l'edició del 20 de juliol del diari valencià "El Constitucional" podem conéixer amb cert detall el programa d'actes que anava a desenvolupar-se, dia a dia.

El Constitucional (20/07/1882)

La Fira es va iniciar, aquell 20 de juliol, amb un vol general de campanes i música pels carrers de la ciutat: "A las seis de la mañana un vuelo general de campanas anunciará al vecindario el principio de la festividad: las músicas recorrerán las calles, y por la tarde tendrá lugar una lucida cabalgata".

De la vessant mercantil, cal destacar l'organització d'un Congrés Agrícola, de caràcter nacional, amb una sessió preparatòria el dia 21 i la sessió inagural a l'endemà dia 22, celebrats al saló d'actes literaris de la Universitat de València.

El mateix dia 22 de juliol, tindria lloc la solemne inaguració de l'Exposició indústrial i artística a la Llotja de València, organitzada per l'entitat "Ateneo-Casino Obrero".

Del 25 al 28 de juliol es celebraria la fira de ramat al passeig de l'Albereda, al mateix recinte on quedaven instal·lats els diferents pavellons de les entitats i institucions de la ciutat.

De la vessant més cívica i festiva, cal destacar l'anunciada cavalcada cívica del primer dia, així com les tres corregudes de bous, del 23 al 25 de juliol, amb la participació, entre altres, dels afamats toreros Lagartijo i Frascuelo i també les dos corregudes de cavalls del 30 i 31 de juliol. 

A més a més, el 29 de juliol es celebraria al Teatre Principal el certamen dels Jocs Florals que organitzava la il·lustre Societat "Lo Rat Penat". I tot combinat, al llarg dels dies, amb concerts de música a càrrec de bandes de música i castells de focs artificials a l'Albereda.

Tots els actes quedaren tamblé reflectits en el cartells anunciadors de la Fira, molt ben editats per la impremta Alufre, tal com podem llegir en l'edició del dia 12 de juliol del diari "El Constitucional": "Ya se han colocado los carteles anunciadores de la féria que ha de tener lugar en esta ciudad en los dias 20 al 31 del corriente. Han sido impresos con gusto y gran lujo en el acreditado establecimiento de D. Manuel Alufre".

El Constitucional (12/07/1882)

La lloança al treball de l'impressor queda ben remarcada: "Llama la atención la cabecera por la buena combinación de colores y muy especialmente por haberse prescindido en ella de los trabajos litográficos, contra lo que generalmente se acostumbra para vencer ciertas dificultades propias de la tipografía".

Reproducció del Cartell de 1882
(Tarjeta postal, 1903)

I finalitza la lloança a l'impressor amb una felicitació: "Felicitamos al Sr. Alufre por este trabajo, que bastaría por sí a conquistarle un nombre como impresor, si no no lo tuviera ya bien merecido". 

De tots els actes de la Fira, el diari valencià "El Constitucional" es faria ressó, amb cròniques del seu desenvolupament. I a través d'altres diaris i revistes il·lustrades de fora de València, també podem assabentar-nos, fins i tot dels viatges programats per visitar una Fira molt afamada per tot arreu. 

Fonts documentals: