dilluns, 18 de març del 2013

La "sensació visual" dels focs de la vespra de Sant Josep en 1851

De les cròniques de la vespra de Sant Josep d'aquell any de 1851, hem pogut rescatar una molt pintoresca sobre la sensació visual tan sorprenent de les fogueres enceses pels llauradors de l'horta, a les portes d'alqueries i barraques, vistes des d'un terrat de la ciutat de València, al toc d'oració.

Esta imatge tan bucòlica va ser publicada pel "Diario Mercantil" de València en la seua edició del dia 20 de març i reproduïda pels diaris madrilenys "El Clamor Público" i "El Heraldo", respectivament, en diferents edicions.

El Clamor Público (23/03/1851)

El Heraldo (26/03/1851)

Tal efecte, de tantes fogueres enceses a l'horta de València, il.lustra aquella crònica que "hubiera hecho creer a un forastero que presenciaba el espectáculo de una vasta población devorada por el incendio".

Vistes de València i de l'horta (A. Guesdon)

En aquells anys, fogueres i falles encara es barrejaven pels carrers, places i, àdhuc, a les rodalies de la ciutat de València. 

Per cert, en la mateixa plana del diari "El Heraldo" es pot llegir una simpàtica ressenya sobre l'arribada de la primavera a València, amb la següent entrada: "En un diario de Valencia leemos lo siguiente acerca del risueño aspecto primaveral que va presentando aquel país".

Fonts documentals:
Biblioteca Digital Hispànica (Hemeroteca Digital)