El mes de novembre queda representat en el "Calendario Pintoresco" per les tirades a l'Albufera, les anomenades tirades de Sant Martí i santa Caterina, amb una gran concurrència de caçadors, segons es vol reflectir en el gravat.
Mes de novembre |
Les barques queden distribuïdes per tot el llac, unes en zona oberta i altres en els marges, on la vegetació pròpia del llac emmarca millor el quadre representat, a més de la perspectiva creada.
I crida l'atenció, com en la part esquerra de la imatge, en un prime pla, apareix una dona, un home i un xiquet, sembla que cuinant una paella, ja que l'home sosté en la seua mà dreta un cullerot en acció de remoure el caldo o l'arrós de la paella, mentre li assenyala a la dona amb el dit índex de l'altra mà el recipient o paella. Per la seua part, el xiquet es veu agenollat com si estiguera bufant el foc per a avivar-lo. Podríem afirmar que pot ser una de les primeres representacions gràfiques de la paella.
Dels tipus que apareixen en el gravat, la figura del barquer queda retratada en l'obra "Los valencianos pintados por sí mismos" (1859), a través del text redactat pel Baró de Cortes, el qual aprofita per a descriure l'organització i ritual de les tirades, a més de tot l'ambient de convivència que es genera.
El barquer de l'Albufera |
Del text, podem extraure el següent: "Pocos espectáculos conocemos mas animados y curiosos, que el que ofrece la Albufera los dias de tirada, que solo son una vez á la semana. Reúnense la víspera todos los cazadores en las pintorescas barracas del Saler, á donde acuden también los barqueros, después de haber recorrido la laguna para observar en qué puntos tienen mas querencia los pájaros, y hacer luego la elección del puesto para tirar, con arreglo al número que disfrutan sus respectivos amos".
A partir d'ací, la figura del barquer cobra el seu protagonisme: "Por consecuencia, el barquero inteligente y trabajador es lo primero y lo mas indispensable para todo cazador que quiera disfrutar de los placeres que proporciona la Albufera. El barquero es un tipo especial cuyo retrato me será imposible bosquejar siquiera, aun apuntando algunos de los rasgos que mas le caracterizan y lo han hecho célebre".
Amb una certa ironia, alguns dels trets més significatius sobre el barquer queden reflectits així: "Es generalmente flemático y cachazudo; nunca, ni aun en los momentos de mas prisa, sale de su paso grave y mesurado, y en los preparativos y maniobras de a bordo gasta la misma calma, por mas que la impaciencia devore á su amo el cazador. Es sentencioso y tardo en su conversación, y en lo tocante á sus atribuciones, en si hay poca ó mucha caza, y en qué sitio se encuentra, su palabra tiene siempre cierto aire misterioso de que no se avergonzaría una Sibila, y cierta enfática circunspección que haria honor al mas hábil diplomático portugués".
Bivaldi