dimecres, 17 de gener del 2024

El cicle festiu en la "Guía de Valencia y sus alrededores" i en "Las Provincias" (1890)

Durant el transcurs de l'any 2024 farem un recorregut per les festes de la ciutat de València a través de la "Guia de Valencia y sus alrededores", no tan coneguda com altres guies, de 286 pàgines i editada en 1890 per l'acreditada llibreria valenciana "Librería de Ramón Ortega". Segons es fa constar en la portada interior, el seu autor va ser Alberto Peiró Guillen. 

Guia de València (1890)

La guia conté, en la seua part final, una secció anomenada "Ferias, fiestas y costumbres valencianas", on es fa ressenya de les diferents festivitats que es celebren a la ciutat de València al llarg de l'any, des de la secular festa del Corpus fins a la Fira de Juliol, la festa més recent en aquell moment, passant per les celebracions patronals com la Mare de Déu dels Desemparats, Sant Vicent Ferrer o Sant Vicent Màrtir.

En consonància amb la finalitat de la guia, la secció promou la visita al cap i casal durant els períodes de celebracions festives: "Valencia tiene temporadas predilectas en que debe ser visitada, por ser las épocas en que se celebran sus alegres fiestas, y la animación popular es mucho mayor que en las demás épocas del año. Sus principales festividades religiosas son: el Corpus, San Vicente Ferrer, San Vicente Mártir, Nuestra Señora de los Desamparados, San José y Semana Santa".

De manera complementària, extraurem del diari "Las Provincias" corresponent a 1890, l'any d'edició de la guia, notícies, cròniques i ressenyes sobre les festes del cap i casal, per tal de conéixer de primera mà el seu vigor a les portes de l'última dècada de la centúria i, a més a més, si es va donar qualsevol circumstància significativa, que puguera cridar l'atenció pública.

Las Provincias (1890)

Sobre la guia, hi trobem una referència en la prestigiosa revista "La Ilustración Española y Americana", en concret en el número publicat el 30 de gener de 1892, sota la secció "Libros presentados á esta redacción por autores ó editores", amb el següent comentari: "Curioso librito que contiene una descripción bastante extensa de la hermosa ciudad del Turia, y que es por lo tanto, guía completa y práctica"

Curiosament, també detalla el format de la publicació i el seu preu: "Un volumen en 8, menor, encuadernado en tela. Precio: 2 pesetas".

Altres dues publicacions apareixen en la ressenya de la revista il·lustrada. D'una banda, una altra guia, titulada "Valencia en la mano ó Guía practica de Valencia y sus alrededores", el seu autor va ser C. Cantaclaro, descrita de la següent manera: "Otro librito descriptivo de Valencia, y no menos curioso que el anterior", amb un preu inferior, d'una pesseta. L'altra, correspon amb un plànol de València, presentat sota el títol "Plano general de Valencia y su ensanche", també amb un preu d'una pesseta.

El fet de presentar les tres publicacions de manera conjunta és que van ser editades per la llibreria de Ramón Ortega (Baixada de Sant Francesc, 11), on també estaven a la venda, clar està.

En una pròxima entrega, seguint el cicle anual festiu, iniciarem el nostre recorregut a partir de la festivitat de Sant Vicent Màrtir amb els actes religiosos i, com no, la fira del porrat.

Fonts documentals:
Google libros